Even spieken in het medicijnenkastje

Zo fit en gezond mogelijk zijn, dat wil topsporter Niels van Eck. Hij zwemt al sinds z’n zesde en - wanneer je de kracht- en zwemtraining optelt - traint hij zo’n twintig uur in de week. In aanloop naar de Nederlandse Kampioenschappen mochten we even bij hem spieken.

Flixonase

Eigenlijk dacht Niels dat hij wel over zijn astma heen was gegroeid. Maar uit een test in het ziekenhuis blijkt dat hij nog steeds allergieën heeft. Ze zorgen voor astma en andere klachten, zoals een verstopte neus. Als hij daar last van heeft, gebruikt hij een speciale, ontstekingsremmende neusspray die een arts kan voorschrijven bij bijvoorbeeld allergieën.

Astma inhalator

Staat er een wedstrijd voor de deur, maar is hij wat verkouden? Dan heeft Niels toch hulp nodig om goed adem te kunnen halen. Hij is dan snel benauwd. De dokter schreef hem een inhalator met salbutamol voor, waar hij voor de wedstrijd een inhalatie van neemt. Het poeder in de inhalator verwijdt de luchtwegen direct, zodat er snel meer zuurstof in de longen kan komen. 

Diclofenac

Zoveel jaren topsport vraagt veel van een lichaam. Niels’ schoudergewricht verslijt, en dat zorgt voor geïrriteerde zenuwen. Na een onderzoek bij de orthopeed gaat hij nu met enige regelmaat naar een gespecialiseerde sportarts. Die schrijft hem een ontstekingsremmende pijnstiller met diclofenac voor, tenminste tot aan de kampioenschappen. Door de pijnstiller verstijft zijn schouder niet zo en komen de spieren even tot rust. Na de kampioenschappen gaat Niels met de sportarts kijken naar een langetermijnoplossing voor zijn blessure.

Magnesium

Half 5. Zo vroeg klinkt de wekker bij Niels thuis. Eerst zijn kleren aan, dan een licht ontbijt: een bakje kwark met een banaan voor eiwitten en suikers. Hij slikt ook vitamines en mineralen, zoals visolie omdat hij niet van vis houdt. En magnesium omdat het bij kan dragen aan het herstel van de spieren. Een echt ontbijt moet nog even op zich wachten. Eerst het water in!