Veelvoorkomende reisongemakken

Als u op reis bent, kunt u te maken krijgen met ongemakken. Wij zetten een aantal veelvoorkomende ongemakken op reis voor u op een rij, met advies wat u het beste kunt doen. 

Reisziekte 

Reisziekte komt het meest voor bij kinderen van 2 tot 10 jaar. Maar ook volwassenen kunnen er last van hebben. Er bestaan diverse medicijnen tegen reisziekte. Ze helpen alleen als u ze enige tijd voor vertrek inneemt (zie de bijsluiter). Uw BENU Apotheek kan u adviseren over welk medicijn het best bij uw situatie past. 
Let op:  Sommige medicijnen tegen reisziekte kunnen slaperig of suf maken. Deze medicijnen zijn dus niet geschikt als u moet rijden. 

Druk op de oren

Heeft u last van pijnlijke druk op uw oren bij vliegreizen? Op een snoepje zuigen of kauwgom kauwen helpt doordat u dan regelmatig slikt. Er zijn ook speciale oordopjes bij uw BENU Apotheek verkrijgbaar tegen pijnlijke druk op de oren. Meer informatie over dit onderwerp vindt u op de pagina Oorpijn tijdens het vliegen.

Darmproblemen: diarree of obstipatie (verstopping)  

In het buitenland krijgen veel mensen te maken met veranderingen in de stoelgang. Andere omstandigheden en ander eten kan leiden tot diarree of tot verstopping. 

Wat moet u doen bij diarree?

Krijgt u op reis last van diarree? Meestal  gaat dat binnen 3 tot 5 dagen vanzelf weer over. Pas alleen wel op voor uitdroging, vooral bij kleine kinderen en ouderen. Zo kunt u uitdroging bij diarree voorkomen:  

 • Drink verdeeld over de dag minstens 1,5 liter (kinderen 1 liter): water, thee, vruchtensap (maar geen grote hoeveelheden appelsap), heldere soep of rijstwater. In heel warme landen heeft u nog meer drinken nodig.  
 • Het beste middel tegen uitdroging is ORS (orale rehydratievloeistof).  
 • Heeft u last van diarree én overgeven? Neem dan om de 3-5 minuten een theelepeltje vocht. Dat zult u waarschijnlijk wel kunnen binnenhouden.  

Wanneer naar de huisarts bij diarree?  

 • Volwassenen: bij veelvuldige, waterdunne diarree die langer dan 3 dagen aanhoudt.  
 • Ouderen boven de 70 jaar: na een dag. 
 • Kinderen onder de 2 jaar: binnen een dag.  
 • Ga ook naar de huisarts als u aanhoudend braakt en bijna niets drinkt.  

Medicijn bij diarree 

Loperamide helpt tegen diarree. Dit medicijn kunt u gebruiken als u niet wilt of kunt wachten tot de diarree vanzelf overgaat. Loperamide is geschikt voor volwassenen en kinderen vanaf 8 jaar (bij jongere kinderen alleen op doktersvoorschrift). U mag het niet gebruiken als u zwanger bent, koorts heeft of als er bloed in uw ontlasting zit.  
Let op: gebruik loperamide niet langer dan 2 dagen achtereen. Anders kunt u last krijgen van verstopping.  

Wat moet u doen bij obstipatie of verstopping?

Ander eten, een vreemd toilet of stress kunnen leiden tot verstopte darmen. Drink 6 tot 8 glazen water per dag, eet vezelrijk voedsel en zorg voor voldoende lichaamsbeweging.

Tips om diarree te voorkomen

 • Ga hygiënisch om met eten en drinken en vermijd ijsblokjes.
 • Was uw handen vaak en goed met zeep.
 • Eet geen schepijs, ongekookt voedsel, schelpdieren, ongeschild fruit, salades en onvoldoende doorbakken vlees. 
 • Doe de vaat altijd in heet sop en gebruik schone theedoeken. 
 • Bewaar restjes eten en drinken altijd in de koelkast. 

Jeuk  (bijvoorbeeld door insectenbeten) 

Insectenbeten, kwallen of brandnetels kunnen jeuk veroorzaken. Dan helpt een verkoelende (menthol)gel vaak goed.  
Let op: bij kinderen jonger dan 2 jaar mag u geen middelen met menthol op de borst smeren, en ook niet bij de neus of mond. Kleine kinderen kunnen hierdoor ademhalingsmoeilijkheden krijgen, of zelfs een ademhalingsstilstand.  

Teken

Teken zijn spinachtige insecten en komen voor in bosrijke gebieden. Ze zuigen zich vast op de huid om bloed te drinken. Daarbij kunnen ze (vaak ongemerkt) ziekten overbrengen. Om u tegen teken te beschermen, kunt u het best bedekkende kleding dragen en een insectenwerend middel met DEET gebruiken. Een vastgezogen teek verwijdert u met een tekentang of tekenpincet, verkrijgbaar bij uw BENU Apotheek. 

Wondjes en schrammen 

Het is belangrijk om wondjes en schrammen goed te ontsmetten. Dat voorkomt infecties. Hiervoor kunt u een povidonjodiumoplossing, chloorhexidine-oplossing of honingzalf/honingverband gebruiken.  

Zonnebrand

Probeer altijd om zonnebrand te voorkomen. Ga niet te lang in de zon. Vermijd de zon midden op de dag, als de straling het sterkst is. En gebruik een zonnebrandmiddel met een hoge beschermingsfactor. Ook beschermende kleding en een zonnehoed of -pet zijn aan te raden, zeker bij kinderen. Uw BENU Apotheek kan u informeren over de juiste beschermingsfactor van uw zonnebrandmiddel.  

Let op: smeert u zich in met een insectenwerend middel met DEET én een zonnebrandmiddel? Dan werkt het zonnebrandmiddel minder lang en minder goed.