Goed voorbereid op reis

Gaat u naar een ver land op reis? Dat kan een risico voor uw gezondheid zijn. In verre landen krijgt u vaak te maken met andere hygiëne en andere voeding. Ook kunnen daar ziekten voorkomen die hier niet (meer) bestaan, zoals buiktyfus, malaria, cholera en gele koorts. Artsen zijn niet altijd voorhanden als u hen nodig heeft. Zijn ze er wel, dan zijn de hygiënische omstandigheden niet altijd goed. Hierdoor kunt u bijvoorbeeld hepatitis B of hiv oplopen bij de behandeling. U kunt zulke problemen gedeeltelijk voorkomen door een goede voorbereiding: informatie inwinnen en voorzorgsmaatregelen nemen.  

Informatie inwinnen en gezondheidscontrole

Op uw buitenlandse vakantie of zakenreis kunt u te maken krijgen met allerlei reisongemakken. Verdiep u ook in de specifieke gezondheidsrisico’s van uw bestemming voordat u vertrekt. Dan weet u waar u aan toe bent. Zo nodig kunt u dan nog tijdig advies vragen aan uw BENU Apotheek of arts. Verder is het verstandig om te zorgen dat uw gebit in orde is voordat u vertrekt. Als u eenmaal op reis bent, let dan extra goed op de hygiëne.

Ziekten voorkomen: inentingen en malaria 

Als u naar een ver land gaat, zijn vaak voorzorgsmaatregelen nodig. Daarmee kunt u nare ziekten voorkomen. Misschien heeft u tabletten nodig tegen malaria. U kunt ook inentingen nodig hebben tegen andere ziekten. Ga minstens 5 weken voor uw vertrek naar uw arts of de GGD. Zij kunnen vertellen of u malariatabletten nodig heeft, en hoe lang u deze tabletten na thuiskomst moet blijven slikken. Zij kunnen ook nagaan of u moet worden ingeënt tegen andere ziekten. Uw BENU Apotheek kan controleren of u deze middelen veilig kunt combineren met uw eigen medicijnen.  

Uw reisapotheek  

Wat hoort er in uw reisapotheek? Alle medicijnen die u gebruikt, zowel met als zonder recept. Neem voldoende voorraad mee: genoeg voor uw reis plus een week extra. Vraag zo nodig tijdig extra medicijnen aan bij uw arts. Sommige klachten kunnen in andere omstandigheden erger worden, zoals allergie of hooikoorts. Het is verstandig om daarmee rekening te houden. Eventueel kunt u de bijsluiters van uw medicijnen er nog eens op naslaan. Verder is het raadzaam om middelen tegen veelvoorkomende reisongemakken mee te nemen. 

Verbanddoos

Een verbanddoos mag niet ontbreken in uw reisbagage. Als u met de auto reist, is een verbanddoos in sommige landen zelfs verplicht. Op www.anwb.nl kunt u zien in welke landen dit verplicht is. U kunt kant-en-klare verbanddozen kopen of er zelf een samenstellen. Misschien heeft u er al een. Vergeet dan niet om voor vertrek te controleren of er niets ontbreekt. Dit moet er in elk geval in zitten: povidonjodiumoplossing, pleisters, verband, een schaar, een pincet en een koortsthermometer. Controleer ook of alle verbandmiddelen nog goed zijn. Steriel verband en ontsmettingsmiddelen zijn namelijk maar beperkt houdbaar. De uiterste gebruiksdatum vindt u op de verpakking. 

Reisadvies op maat 

Bij uw BENU Apotheek kunt u terecht voor een reisadvies op maat. Uw apotheek kan u alles vertellen over het vervoer van uw medicijnen, de beste manier van bewaren en het aanbevolen gebruik ter plekke (afgestemd op uw bestemming en uw activiteiten daar). Zo weet u precies wat u te doen staat.