Eczeem

Heeft u last van een rode droge huid? Heeft u schilferige plekjes of blaasjes op uw huid die erg jeuken? Dan kan het zijn dat u eczeem heeft.

Wat is eczeem?

Eczeem wordt ook wel dermatitis genoemd. Bij eczeem is de barrièrefunctie van uw huid ziek. Dit betekent dat veel vocht uit uw huid kan verdampen. Ook kunnen irriterende stoffen en bacteriën uw huid makkelijk binnendringen. Hierdoor wordt uw huid droog, rood en gaat jeuken. Er kunnen ook schilfertjes en bultjes ontstaan. Eczeem komt voor bij jong en oud en is vaak erfelijk.

Symptomen van eczeem

Eczeem is eigenlijk geen huidziekte op zichzelf, maar een symptoom van de zieke barrière functie van uw huid. U kunt eczeem herkennen aan rode, schilferige, gebarsten plekjes op uw huid. Deze plekken komen vooral voor op de handen, oren, benen en voeten. Ook heeft u last van jeuk en een branderig gevoel in de huid. Andere symptomen van eczeem zijn:

  • blaasjes of blaren
  • pigmentverandering
  • infecties door krabben

Oorzaken van eczeem

Eczeem kan erfelijk zijn en gaat vaak samen met andere allergische aandoeningen zoals astma of hooikoorts. Een eczeemuitbraak kan veroorzaakt worden door:

  • allergieën
  • stress
  • extreme weersomstandigheden
  • veel contact met water
  • wollen of strakke kleding

Eczeem voorkomen

Eczeem is te voorkomen door er achter te komen waardoor het bij u wordt veroorzaakt. Het is belangrijk deze oorzaak zoveel mogelijk te vermijden. Gebruik bijvoorbeeld parfumvrije douchegel en eet geen producten die een reactie kunnen veroorzaken. Blijf ook uit de buurt van planten of dieren waar u uitslag van krijgt. Daarnaast helpt het altijd om genoeg water te drinken en niet te lang en te warm te douchen. Smeer uw houd ook regelmatig in met een vette eczeem zalf.

Tips voor het voorkomen van eczeem

  • Gebruik parfumvrij wasmiddel en wasverzachter
  • Verhoog de luchtvochtigheid van uw woning. Dit kan met speciale apparaten, maar ook met bakken water op de verwarming.

Eczeem behandelen

Als u last heeft van eczeem is het belangrijk snel de oorzaak te vinden. Dit kan door middel van bloedonderzoek of een huidtest. Daarmee kan gekeken worden welke stoffen de reactie veroorzaken. Uw eczeem kan behandeld worden op verschillende manieren. De eerste manier is een behandeling van uw huid met speciale zalf tegen eczeem. Ook kunt u anti-allergie tabletten gebruiken om allergische reacties te verminderen. Mensen met een ernstige vorm van eczeem kunnen ook een behandeling krijgen met lichttherapie.

Wilt u advies over uw persoonlijke situatie? Neem hiervoor contact op met uw BENU Apotheek.