Alles over rosacea

Heeft u last van felrode vlekken op uw wangen, kin of neus? En ziet u opgezette bloedvaatjes of bultjes in de vlekken? Dan zou het kunnen dat u rosacea heeft.

Wat is rosacea?

Rosacea is een huidziekte in het gezicht die te herkennen is aan de felrode kleur op uw wangen en neus. Rosacea betekent “rood als een roos”. Het komt vooral voor bij volwassenen boven de dertig met een lichte, gevoelige huid. Rosacea is onschuldig en niet besmettelijk, maar het kan wel vervelende klachten met zich meebrengen.

Symptomen van rosacea

Bij rosacea heeft u last van een felle rode kleur in uw gezicht. In deze rode plekken zijn vaak ook bultjes en puistjes te zien. Uw huid is erg gevoelig en u heeft vaak last van een brandend of prikkelend gevoel in uw gezicht. U kunt ook last hebben van branderige of gevoelige ogen. Daarnaast krijgt u bij rosacea vaak last van couperose, waarbij veel kleine bloedvaatjes in uw huid zichtbaar zijn. Lees meer hierover op de pagina Couperose.

Bij oudere mannen kan rosacea ook leiden tot rhinophyma of “bloemkoolneus”, waarbij de neus door zwellingen vervormd.

Oorzaken van rosacea

Rosacea kan ontstaan door verwijde bloedvaatjes in uw wangen of neus. Hierdoor neemt de bloedstroom naar uw gezicht toe en kan uw huid anders gaan reageren op prikkels van binnenuit en van buitenaf. Dit kan zorgen voor ontstekingen in uw huid en rosacea. Waarom dit gebeurt is onbekend. Ook lijkt erfelijkheid een rol te spelen in het ontstaan van rosacea.

Rosacea voorkomen

Rosacea is niet te voorkomen. Maar er zijn wel zaken die uw klachten erger kunnen maken, zoals:

  • alcohol, cafeïne en pittig eten
  • heet bad of douche
  • stress en hormonen
  • UV-licht
  • huidverzorgingsproducten en parfum

Rosacea behandelen

Rosacea is goed te behandelen, maar niet helemaal te genezen.. Gebruik niet te veel verzorgingsproducten en voorkom irritatie van uw huid. Als u rosacea heeft is het belangrijk om milde producten op het gezicht te gebruiken. Gebruik geen producten met parfum en alcohol. Zwaardere vormen van rosacea kunnen worden behandeld met verschillende crèmes of antibiotica.

Welke medicijnen kunt u gebruiken bij rosacea

Bij veel mensen met rosacea helpt een crème met antibiotica goed bij het verminderen van de klachten. In sommige gevallen is er meer nodig. Bij hardnekkige klachten kan het helpen om een aantal weken antibiotica tabletten te slikken. Uw arts of specialist kan u hierover adviseren. Ook zijn er verzachtende crèmes verkrijgbaar die de huid kunnen kalmeren.

Wilt u advies over uw persoonlijke situatie? Neem hiervoor contact op met uw BENU Apotheek.