Droge huid in de winter

In de winter is uw huid vaak droger dan u gewend bent. U kunt last hebben van schrale huid die leidt tot wondjes. In dit artikel vindt u meer over een droge winterhuid en wat u er aan kunt doen.

Oorzaken van een droge huid

In de winter heeft uw huid het extra zwaar. De huid krijgt te maken met kou, wind, regen en sneeuw. Hierdoor droogt uw huid sneller uit dan normaal. Dit komt omdat de talgkliertjes van uw huid minder actief worden. Talg zorgt ervoor dat de huid vochtig en soepel blijft. Met minder talg wordt uw huid dus minder goed beschermd.

Symptomen van een droge huid

U merkt dat u last heeft van het koude weer doordat u last heeft van droge handen, schrale wangen, gebarsten lippen of zelfs kloven. Kloven zijn kleine barstjes of wondjes op uw huid die over uw hele lichaam voor kunnen komen. Kloven zijn het meeste te vinden op de handen, vingers en voeten. Kloven en andere winterkwalen zijn niet ernstig. U merkt vooral dat uw huid trekkerig en jeukerig aanvoelt. Ook kunt u last krijgen van pijnlijke wondjes.

Tip tegen droge lippen:

Scrub uw lippen zachtjes met uw tandenborstel (zonder tandpasta). Zo haalt u de dode cellen van uw lippen en worden ze weer zacht.

Droge huid voorkomen

  • Scrub regelmatig uw huid en lippen. Door te scrubben verwijdert u de dode huidcellen en stimuleert u de bloedsomloop.
  • Kies voor vochtinbrengende producten.
  • Zet uw douche niet te warm, dat droogt uw huid sneller uit.
  • Gebruik bodylotions en gezichtscrèmes met een van deze stoffen: ureum, hydra IQ, dexpanthenol, argan- en jojoba-olie.
  • Gebruik een vette lippenbalsem om kapotte lippen tegen te gaan.

Wilt u weten welke huidverzorgingsproducten u nu voordelig kunt kopen in de BENU Webshop? Bekijk onze seizoensacties.

Hoe behandelt u een droge huid?

Wanneer u al last heeft van een droge huid, moet u zorgen dat dit niet erger wordt.

  • Gebruik beschermende en verzachtende zalf. Deze houdt de huid soepel en stopt verdere uitdroging. Ook helpt het bij jeuk, schilfers en kloven.
  • Gebruik een product met salicylzuur. Dit stofje zorgt ervoor dat schilfers sneller weg gaan en kloven sneller genezen. Met salicylzuur in een zalf, gel of crème houdt u uw huid soepel en stopt u uitdroging.
  • Gebruik ureum op uw huid. In een crème of zalf helpt dit uw huid soepel houden en stopt het de uitdroging.
  • Gebruik producten waar vitamine A in zit, zoals retinol. Vitamine A-zuren kunnen ook helpen met het jonger maken van de huid. Gebruik deze producten alleen op advies: retinol kan irriterend werken.

Tip bij droge winterhuid:

Begin met het gebruiken van lotions en crèmes voordat uw huid ruw en kapot is. Als uw huid flexibel is, zal deze minder snel wondjes krijgen door kou.

In de BENU Webshop bestelt u eenvoudig en voordelig de beste producten voor uw huid. Wilt u advies? Vraag het (telefonisch) aan uw BENU Apotheker.