Stoppen met roken

Roken is slecht voor uw gezondheid, dat weten we allemaal. Toch is stoppen voor veel mensen moeilijk. Wilt u stoppen met roken? In dit artikel leest u meer over de voordelen van stoppen met roken en hoe u het beste kunt stoppen.

De voordelen van stoppen met roken

Wanneer u stopt met roken, krijgt u meer lucht. Ook verbetert uw uithoudingsvermogen, heeft u een betere bloedsomloop en heeft u minder kans op longkanker en hart- en vaatziekten. Stoppen met roken is ook goed voor de mensen om u heen. Wanneer u rookt, krijgen zij ook schadelijke stoffen binnen.

Als u astma, COPD of suikerziekte heeft, is het extra belangrijk om te stoppen met roken. Roken maakt deze ziektes namelijk erger. COPD kunt u bijvoorbeeld ook krijgen door (mee)roken. En medicijnen voor astma en COPD werken minder goed als u rookt. De nicotine zorgt ervoor dat de inhalatiecorticostero√Įden minder werken.

Hoe kunt u stoppen met roken?

Er zijn een aantal manieren om te stoppen met roken. U kunt zelf proberen te stoppen, of met een app of een zelfhulpprogramma van het internet.

Vindt u zelf stoppen lastig? Dan kunt u hulp zoeken. U kunt bijvoorbeeld een groepscursus volgen. Dan komt u met mede-stoppers bij elkaar en stoppen jullie samen met een coach of trainer. Ook kunt u kiezen voor persoonlijke begeleiding. Dan begeleidt een huisarts of coach u op afspraak, per telefoon of via het internet.

Tip bij stoppen met roken:

Bewegen helpt bij het stoppen met roken. Wanneer u beweegt, heeft u namelijk afleiding en zult u ontspannen. Dit zorgt ervoor dat u minder zin heeft in een sigaret.

Ontwenningsverschijnselen wanneer u stopt met roken

Door roken raakt uw lichaam gewend aan de stof nicotine die in uw sigaret zit. Als u stopt met roken heeft uw lichaam toch nog zin in deze stof. Daarom blijft u trek hebben in een sigaret. Ook merkt u dit aan ontwenningsverschijnselen, zoals:

  • een slechter humeur, ongeduld, hoofdpijn, rusteloosheid, slapeloosheid en een slechte concentratie;
  • koude rillingen en tintelingen in uw handen en voeten;
  • moeite met de stoelgang;
  • meer trek in eten.

Hulpmiddelen bij stoppen met roken

Naast hulpprogramma’s zijn er ook hulpmiddelen die u kunt gebruiken wanneer u wilt stoppen. Zo kunt u gebruik maken van nicotinevervangende producten, zoals nicotinekauwgom en nicotinepleisters. Wanneer u deze gebruikt, zult u minder last hebben van ontwenningsverschijnselen.

U kunt ook medicijnen gebruiken bij het stoppen. Uw huisarts kan deze voorschrijven. De bekendste medicijnen zijn nortriptyline, bupropion en varenicline. Deze medicijnen doen hetzelfde als nicontinevervangende middelen, maar ze zijn duurder en hebben zwaardere bijwerkingen. Vraag uw BENU Apotheek om advies voor u medicijnen neemt.

Zwanger? Stop met roken

Bent u zwanger of wilt u zwanger raken? Stop dan met roken. Als u rookt, brengt u namelijk uw baby in gevaar. Roken zorgt voor problemen tijdens en na de zwangerschap.