Griepprik

Wat is de griepprik?

De griepprik is een inenting tegen het influenzavirus. Influenza (ook wel griep genoemd) veroorzaakt ontstekingen van het slijmvlies van de keel, neus, longen, longblaasjes en luchtpijp. Voor sommige mensen kan griep ernstige gevolgen hebben, zoals longontsteking. Het gaat om mensen uit de zogenoemde risicogroepen, zoals ouderen en mensen met een verlaagde weerstand. Het influenzavirus is besmettelijk en verspreidt zich door speekseldruppels die vrijkomen bij hoesten en niezen. Om mensen te beschermen tegen griep is een vaccin ontwikkeld.

Het griepvaccin

Het griepvaccin bestaat uit stukjes dood virus, die u tijdens de griepprik krijgt ingespoten. Door dit vaccin maakt uw afweersysteem antistoffen aan tegen het griepvirus. De kans dat u griep krijgt, is daardoor kleiner. En als u toch een besmetting oploopt, heeft u er minder last van. De klachten zijn milder en de kans op complicaties, zoals een longontsteking of hartproblemen, is kleiner.

Voor wie is de griepprik bedoeld?

De griepprik is bedoeld voor mensen die:

  • 60 jaar of ouder zijn;
  • een longziekte (zoals astma, chronische bronchitis of longemfyseem) hebben;
  • een hartziekte hebben;
  • diabetes (suikerziekte) hebben;
  • een nieraandoening hebben;
  • weinig weerstand hebben door andere ziekten of een behandeling (zoals hiv, leukemie of een beenmergtransplantatie);
  • langdurig salicylaten (pijnstillers) gebruiken en tussen de 6 maanden en 18 jaar zijn;
  • verstandelijk gehandicapt zijn en begeleid wonen;
  • in een verpleeghuis wonen.

Weet u niet zeker of u onder één van bovenstaande risicogroepen valt? Uw BENU Apotheek kan u hierover informeren.

Wie mag geen griepprik?

Iedereen kan zich in laten inenten tegen de griep, risicogroep of niet. Er zijn een paar uitzonderingen. U krijgt geen griepprik als u koorts heeft, een stootkuur prednison heeft gekregen of allergisch bent voor de bestanddelen van de griepprik (zoals kippen-eiwit of de antibiotica gentamicine of neomycine). Ook kinderen onder de 6 maanden mogen geen griepprik.

Beste tijdstip voor de griepprik

Het griepvirus verandert steeds. Het vaccin wordt dan ook ieder jaar opnieuw gemaakt. De bescherming duurt meestal zes maanden. Dat betekent dat u elk jaar opnieuw een inenting moet halen. Het virus komt in december het meest voor. U krijgt al in oktober of november een griepprik, zodat uw lichaam genoeg tijd heeft om de juiste antistoffen aan te maken. Mensen uit de risicogroepen krijgen automatisch een oproep van de huisarts.

Griepepidemie

Wanneer meer dan 51 op de 100.000 mensen tijdens de jaarlijkse griepgolf ziek wordt, spreken we van een griepepidemie. Een pandemie is een epidemie die wereldwijd optreedt.

Bijwerkingen van de griepprik

U kunt zich na de griepprik een paar dagen niet zo lekker voelen. De eerste dag kan uw bovenarm op de plek van de injectie pijnlijk aanvoelen, rood worden of licht opzwellen. Daarnaast kunt u last krijgen van hoofdpijn, verhoging en lusteloosheid. Hoewel dit griepachtige klachten lijken, kunt u van de griepprik geen griep krijgen. Lees meer hierover op deze pagina

Wat kost de griepprik?

De griepprik is gratis voor mensen uit de risicogroepen. Valt u hier niet onder? Dan betaalt u de kosten van het vaccin en de injectie zelf. Soms vergoedt uw werkgever of zorgverzekeraar de griepprik. De griepprik is momenteel niet meer verkrijgbaar bij BENU vanwege COVID-19 maatregelen.