Vitamine D in de winter

Heeft u in de winter ook meer moeite met opstaan in de ochtend? Merkt u ook dat u last heeft van de winterblues? U kunt een vitamine D-tekort hebben. In dit artikel leest u meer over vitamine D en waarom u deze nodig heeft in de winter.

Hoe herkent u een vitamine D-tekort?

U herkent een vitamine D-tekort onder andere aan:

  • Vermoeidheid en tekort aan energie
  • Spierpijn
  • Zwakkere botten
  • Gewrichtspijn
  • Overgevoelig en bloedend tandvlees
  • Terugkerende verkoudheid
  • Hyperventilatie

Oorzaken vitamine D-tekort

Vitamine D is een vitamine die in de huid wordt aangemaakt onder invloed van zonlicht. Ongeveer 90% van de vitamine D die u nodig heeft, komt van zonlicht. In de zomer kunt u in twintig minuten al genoeg vitamine D aanmaken. Jammer genoeg zijn in Nederland de zomers kort en zijn de herfst en winter lang. Daardoor maakt u in deze periode minder vitamine D aan. Verder zit u ook vaker binnen in de winter, waardoor u nog minder vitamine D aanmaakt. Hierdoor heeft u snel een vitamine D-tekort.

Lees hier meer over de andere vitaminen die uw lichaam nodig heeft.

Vitamine D-tekort oplossen

Hoeveel vitamine D wordt aangemaakt, verschilt per persoon. Dit heeft vooral te maken met uw leeftijd, het seizoen en uw huidskleur. Voor jonge kinderen, oudere mensen, mensen met een getinte huidskleur, mensen die te weinig buiten komen, vrouwen die een hoofddoek dragen en zwangere vrouwen is het advies om extra vitamine D in te nemen. Vitamine D is verkrijgbaar als pil of kauwtablet. U kunt deze makkelijk bestellen in de BENU Webshop of halen bij uw BENU Apotheek.

Heeft u een ernstig vitamine D-tekort? Dan kan de huisarts u ook vitamine D pillen of injecties voorschrijven.

Tip voor vitamine D in de winter:

Slikt u al multivitaminepillen? Daar zit vaak weinig vitamine D in. Vraag uw apotheek voor advies of u ook los vitamine D moet slikken.

Gevolgen teveel vitamine D

Het komt bijna niet voor dat u teveel vitamine D binnen krijgt. Als u voor een langere tijd vitamine D slikt, kunt u last krijgen van bijwerkingen. U kunt dan teveel calcium in uw bloed krijgen. Dit merkt u vooral aan maagdarmklachten, zoals diarree, misselijkheid, hoofdpijn en duizeligheid. Merkt u dat u last heeft van deze klachten en slikt u extra vitamine D? Ga dan langs bij uw huisarts.

Wilt u advies over uw vitamine D gebruik? Vraag advies aan uw BENU Apotheek.