Afbouwen medicijnen waarbij de klachten erger worden

Er zijn medicijnen waarbij uw klachten erger worden als u deze medicijnen langer dan voorgeschreven gebruikt. U kunt dan denken dat u de medicijnen nog langer moet gebruiken, maar dit is niet de bedoeling. U moet juist stoppen met het nemen van dit soort medicijnen.

Dit gaat dan vooral over neussprays en druppels bij een verstopte neus met de stoffen:

  • xylometazoline,
  • oxymetazoline,
  • tramazoline.

Ook horen hier medicijnen bij tegen verstopping (ook wel laxeermiddelen) met de werkzame stof bisacodyl.

Neusdruppels of spray met zoutoplossing horen hier niet bij.

Verder worden klachten ook erger wanneer u pijnstillers tegen hoofdpijn of migraine te lang gebruikt. Dit gaat over pijnstillers zoals:

  • paracetamol,
  • ibuprofen,
  • naproxen,
  • ergotamine.

Symptomen te lang gebruik van medicijnen waarbij de klachten erger worden

Wanneer u deze medicijnen langer gebruikt dan waarvoor ze bedoeld zijn, kunt u nog meer last krijgen van de klachten waarvoor u het medicijn nam.

Neusspray hoort u maximaal 5 dagen te gebruiken. Als u neusspray langer gebruikt, kunt u meer last krijgen van een verstopte neus doordat uw slijmvliezen opnieuw opzwellen. Stop daarom na 5 dagen met neusspray. Uw verstopte neus zal dan vanzelf over gaan. Toch nog last van een verstopte neus? Stap dan over op een neusspray met zoutoplossing.

Ditzelfde geldt voor laxeermiddelen met bisacodyl. Als u dit middel te lang inneemt, zorgt deze stof dat de ontlasting niet meer vanzelf komt. Gebruik daarom laxeermiddelen niet langer dan 3 dagen. Heeft u langer een laxeermiddel nodig? Overleg dit dan met uw arts of apotheker. Zij kunnen u een laxeermiddel geven wat u wel veilig voor een langere tijd kunt gebruiken.

Pijnstillers tegen hoofdpijn zorgen juist voor hoofdpijn wanneer u teveel pijnstillers neemt. Dit is ook zo voor ergotamine bij migraines of clusterhoofdpijn. Stop dus op tijd met het nemen van pijnstillers of gebruik ergotamine alleen bij een migraineaanval. Gaat uw hoofdpijn niet meer voorbij? Neem dan contact op met uw arts.

Stoppen met medicijnen waarbij de klachten erger worden bij te lang gebruik

Deze medicijnen zijn niet verslavend, dus deze hoeft u niet af te bouwen. Het beste wat u hierbij kunt doen is stoppen.

Heeft u na het stoppen van de neusspray voor een langere tijd neusklachten (loopneus, verstopte neus, niezen en jeuk in de neus)? Als u veel last heeft van uw neusklachten, neem dan contact op met uw huisarts.

Wanneer u stopt met het gebruiken van pijnstillers tegen uw hoofdpijn, dan kan de hoofdpijn erger worden. In dit geval kunt u het beste stoppen onder begeleiding van een BENU Apotheker.

Wilt u medicijnen gaan afbouwen? Doe dit dan samen met uw BENU Apotheker, wij helpen u graag.