Hitte en medicijnen

Gebruikt u medicijnen? In combinatie met warm weer kan dit gevolgen hebben voor uw gezondheid. Wanneer moet u meer opletten en hoe bewaart u uw medicijnen tijdens warm weer? BENU Apotheek geeft u advies.

Met welke aandoeningen moet u extra opletten met warm weer?

Medicijnen die worden gebruikt bij onderstaande aandoeningen kunnen invloed hebben op hoe de temperatuur in uw lichaam wordt geregeld.

 • hartaandoeningen

  Bij hartaandoeningen krijgt u medicijnen die bij hitte de water- en zoutwaarden in het lichaam kunnen veranderen. Daardoor kunt u zich niet lekker voelen, minder zweten en uitdrogen.
 • hoge bloeddruk

  Ook medicijnen die worden voorgeschreven bij een hoge bloeddruk hebben invloed op de water- en zoutwaarden in het lichaam. Bij hitte kunt u zich minder goed voelen, te weinig zweten en heeft u kans op uitdroging.
 • ontlastingsaandoeningen

  Heeft u problemen met uw ontlasting (poep)? Dan is het met warm weer nog belangrijker dat u voldoende drinkt. U heeft  2 liter water per dag nodig met warm weer. 
 • hersenaandoeningen

  Gebruikt u medicijnen tegen de ziekte van Parkinson of tegen een psychose? Dan kunnen deze ervoor zorgen dat u te weinig zweet. Daardoor koelt uw lichaam minder goed af.

Wat kunt u doen om uitdroging tegen te gaan?

Op warme dagen is het belangrijk dat u voldoende drinkt. Uw lichaam heeft namelijk vocht nodig om de warmte af te kunnen voeren. Drink minimaal 2 liter per dag. Is uw urine donkerder dan normaal of hoeft u minder vaak te plassen? Zorg dan dat u méér drinkt. Daarnaast is het beter om geen dranken met alcohol, cafeïne of veel suiker te drinken. Hierdoor plast u vocht sneller uit. 

Tips bij een hittegolf

 • Zoek de koelte op.
 • Drink minimaal 2 liter vocht per dag.
 • Drink regelmatig kleine beetjes.
 • Houd het drinken bij de hand.
 • Drink geen dranken met alcohol, cafeïne of veel suiker.

Hoe bewaart u uw medicijnen in de hitte?

Op het etiket, in de bijsluiter of in de medicijninformatie leest u hoe u uw medicijn het best kunt bewaren. Ontbreekt het bewaaradvies? Voor de meeste medicijnen geldt: bewaren bij kamertemperatuur (maximaal 25°C) in een droge afgesloten kast. Ook bij een hittegolf blijven uw medicijnen hierin goed. Zorg er daarnaast voor dat kinderen niet bij uw medicijnen kunnen.

Leg uw medicijnen nooit zomaar in de koelkast, maar check altijd eerst de bijsluiter van het medicijn. Neem bij twijfel contact op met uw BENU Apotheek.