Medicijnen afbouwen / ontpillen

Gebruikt u meerdere medicijnen? BENU Apotheek raadt u aan om eens in de zoveel tijd met uw apotheker te kijken naar uw medicijnen. Samen kijkt u dan of uw medicijnen nog passen bij uw huidige situatie. Uw apotheker kan adviseren om bepaalde medicijnen te minderen of af te bouwen, vaak in overleg met uw (huis)arts. Dit heet ontpillen, ook wel de-prescribing.

Wat is ontpillen eigenlijk?

Ontpillen is het minder gebruiken of voorschrijven van medicijnen. Binnen de gezondheidszorg is hier steeds meer aandacht voor. Het gaat niet alleen om het minderen van medicijngebruik, maar ook over het voorkomen van ziektes en mensen bewust maken van hun gezondheid.

Redenen om te ontpillen

Ontpillen klinkt misschien een beetje gek. U gebruikt medicijnen namelijk altijd met een reden. Toch kan het zijn dat sommige medicijnen niet meer nodig zijn. Het kan dat medicijnen zijn voorgeschreven op het moment dat u onder behandeling bent bij een arts. Het is belangrijk om te blijven kijken of de medicijnen nog nodig zijn voor die ziekte of dat de ziekte al over is. Ook kan het zijn dat er meer negatieve bijwerkingen zijn dan voordelen. Dan is het in uw belang om deze medicijnen minder te gebruiken of ermee te stoppen.

Wanneer u meerdere medicijnen al een langere periode gebruikt, is het dus een goed idee om samen met uw BENU Apotheker te kijken naar uw medicijnoverzicht. Samen kijken we of uw medicijnen nog kloppen. Waarom zou u medicijnen nemen die u misschien niet nodig heeft?

Iedereen kan bij ons terecht voor een adviesgesprek  om te kijken of medicijnen nog nodig zijn.

;
Marjolein Roggen regionaal zorgmanager en apotheker bij BENU Apotheek

Is ontpillen voor iedereen?

Ontpillen is niet voor iedereen een goed idee. De meeste mensen hebben de medicijnen die ze gebruiken allemaal nodig. Met deze medicijnen mag u dan ook niet stoppen. De situatie is voor iedere persoon anders. De beste manier om te bepalen of u kunt ontpillen, is door contact op te nemen met uw BENU Apotheek of uw (huis)arts.

Hoe kunt u beginnen met ontpillen?

Ontpillen doet u nooit alleen, maar altijd onder begeleiding. Dit zijn de stappen die u kunt zetten:

  1. Ga praten met uw apotheker of (huis)arts over uw medicijnen.
  2. Uw apotheker of (huis)arts bekijkt of u kunt stoppen met een aantal medicijnen aan de hand van uw gezondheidsdoelen en of dit beter is voor uw gezondheid.
  3. Als de apotheker of (huis)arts besluit dat ontpillen voor u veilig is, overleggen zij eerst met u. Daarna kunt u onder begeleiding gaan ontpillen.

Tip bij ontpillen:

Wanneer u mag ontpillen, krijgt u een behandelplan mee van uw apotheker. Dit helpt u met het rustig afbouwen of minderen van medicijnen. Hou tijdens dit proces contact met uw arts en apotheker. Samen zorgen wij ervoor dat u gezond ontpilt.

Met onze BENU Medicijnscan kijken we of mensen zich prettig voelen bij de medicijnen die ze gebruiken. We kijken waar ze tegenaan lopen en of ze bijwerkingen hebben. Soms horen we klachten die te maken hebben met specifieke medicijnen. We gaan dan kijken naar stoppen, minderen of een alternatief.

;
Marjolein Roggen regionaal zorgmanager en apotheker bij BENU Apotheek

Uw BENU Apotheek helpt u met uw vragen over ontpillen

Met de BENU Medicijnscan controleren wij geautomatiseerd uw medicijngebruik. Daarbij houden wij rekening met de behandelrichtlijnen en laatste inzichten. Zien wij verbeteringen voor uw situatie? Dan stemmen wij dat af met uw (huis)arts. Daarna laten wij u weten welke verbeteringen mogelijk zijn. Zo zorgen wij ervoor dat u de medicijnen krijgt die het beste bij u passen.

Heeft u meer vragen over ontpillen? Maak dan een afspraak bij uw BENU Apotheek. Wij helpen u graag bij al uw vragen.