Het preferentiebeleid per zorgverzekeraar

leestijd 4 minuten·529 woorden

Bent u benieuwd welke medicijnen u vergoed krijgt van uw zorgverzekeraar? In dit artikel vindt u een overzicht van het preferentiebeleid van Zilveren Kruis Achmea, VGZ, CZ, en Menzis. De andere zorgverzekeraars hebben geen preferentiebeleid.

Een vrouw kijkt glimlachend uit het vliegtuigraam

Wat is het preferentiebeleid?

Het preferentiebeleid, ook wel voorkeursbeleid genoemd, houdt in dat uw zorgverzekeraar 1 merk van hetzelfde medicijn vergoed. De zorgverzekeraar kiest uit dezelfde medicijnen het merk van de fabrikant die deze het goedkoopst aanbiedt. Dit zijn medicijnen die met elkaar te vergelijken zijn en die precies dezelfde werkzame stof bevatten. Dit merk is dan het preferente medicijn. Door het preferentiebeleid kunnen de kosten op medicijnen verminderen, waardoor de zorg betaalbaar blijft. Een uitgebreide uitleg over het preferentiebeleid vindt u op de pagina Alles over het preferentiebeleid.

Iedere zorgverzekeraar heeft een ander preferentiebeleid

In Nederland zijn er in totaal 9 zorgverzekeraars. De grootste zijn Achmea, VGZ, CZ en Menzis. Alle zorgverzekeraars hebben meerdere labels (merken). Zo vallen de labels FBTO en Interpolis onder Achmea en is Univé onderdeel van VGZ. De labels zijn zelfstandig, maar hanteren het preferentiebeleid van het concern waaronder ze vallen.

CZ, Menzis en VGZ

CZ, Menzis en VGZ hebben een preferentiebeleid. Deze zorgverzekeraars vergoeden alleen medicijnen die zij als voorkeursmedicijnen hebben gekozen. Op hun website vermelden zij om welke medicijnen het gaat. Per verzekeraar kan de lijst met voorkeursmedicijnen verschillen.

Wanneer het medisch niet verantwoord is het voorkeursmedicijn te gebruiken, kan de klant bij de huisarts of specialist om een medische noodzaak vragen. Bijvoorbeeld als u allergisch bent voor een bepaalde kleurstof van het preferente merk medicijn. Is er geen sprake van medisch noodzaak om het andere medicijn te gebruiken? Dan rekent u het medicijn af in de apotheek.

Zilveren Kruis Achmea

Zilveren Kruis hanteert het IDEA-beleid bij BENU Apotheek. Dit betekent dat Zilveren Kruis de apotheker een vast bedrag per verpakking betaalt, zonder te letten op het soort medicijn, het merk, de inkoopprijs, of de medische noodzaak.

De meeste medicijnen waarvan minimaal twee gelijke medicijnen in Nederland beschikbaar zijn, staan op de IDEA-lijst. Bij dit beleid bepaalt BENU zelf welk medicijn of merk u krijgt.

Moeder en dochter halen medicijnen op bij BENU Apotheek

Overige zorgverzekeraars

De overige zorgverzekeraars hanteren een Laagsteprijsgarantie-beleid (LPG). Bij het LPG-beleid vergoeden zorgverzekeraars alleen de laagste prijs van medicijnen met dezelfde werkzame stof. BENU bepaalt zelf welk medicijn of merk de klant krijgt.

Het LPG-beleid passen zorgverzekeraars ook toe bij medicijnen die niet opgenomen zijn in het preferentiebeleid of in het IDEA-beleid.

Bij alle zorgverzekeraars geldt het beleid dat merkmedicijnen worden vervangen door generieke medicijnen.

Dit kunt u doen als u een ander merk medicijn wilt

Als u een ander merk medicijn dan het preferente merk wilt, kunt u een aantal dingen doen. U kunt bijvoorbeeld een andere zorgverzekeraar kiezen of uw medicijnen zelf betalen. Soms is er een medische noodzaak voor een ander medicijn. Overleg in dat geval met uw huisarts. Op de pagina Alles over het preferentiebeleid hebben we de mogelijkheden om een ander merk te kiezen uitgebreid voor u beschreven.

Heeft u vragen over uw medicijnen? Neem gerust contact op met uw BENU Apotheek.