Alles over muggen en muggenbeten

In de zomer zijn er veel muggen. De beten van deze muggen kunnen erg vervelend zijn. In dit artikel leest u meer over muggen en muggenbeten. Wilt u meer weten over malaria? Dat vindt u onderaan deze pagina.

Meisje wat jeukt door de muggen

Wat zijn muggen?

Muggen zijn kleine vliegende insecten die bloed zuigen. U hoort ze vaak ’s nachts zoemen.

Symptomen van een muggenbeet

Wanneer u bent gebeten door een mug krijgt u een muggenbult. Muggenbulten zijn rode, licht opgezette bultjes op uw huid. Deze bulten jeuken en worden erger wanneer u krabt of wrijft. Heeft u hevige klachten nadat u gebeten bent en bent u in een risicogebied? Ga dan meteen naar de huisarts.


Alles over muggen afbeelding

Afbeelding: een kaart van de locaties van soorten muggen

Bekijk ook onze Infokaart: Kies de beste bescherming tegen muggen en teken

Muggenbeten voorkomen

Om muggen uit uw buurt te houden, insect werende middelen gebruiken. Deze middelen zijn er in spray, gel, olie of stick vorm. Zo kunt u kiezen voor een insecten werend middel met citriodiol of icaridin of picaridin. Probeer eens anti-muggen sprays en lotions met en zonder DEET van Azaron en Care Plus, gemakkelijk online te bestellen bij BENU Shop.

Ook kunt u DEET gebruiken om muggen te weren. DEET is een middel wat insecten, waaronder muggen, op afstand houdt. DEET sprayt of smeert u op de huid. Gebruik geen DEET op geïrriteerde huid en ook niet rond uw mond en rond uw ogen.

DEET wordt verkocht in verschillende sterktes. Deze sterktes hebben invloed op de werking:

  • DEET 30% weert muggen voor ongeveer 6 uur
  • DEET 40% weert muggen ongeveer 8 uur
  • DEET 50% weert muggen ongeveer 10 uur

Gebruik DEET alleen wanneer het nodig is. Wanneer u dagelijks DEET gebruikt kan dit slecht voor u zijn. Bent u zwanger? Dan mag u alleen een lagere dosis DEET gebruiken. Twijfelt u? Vraag dan uw arts of uw BENU Apotheker om advies.


Alles over muggen DEET afbeelding

Bij Nederlandse muggen werkt DEET langer dan bij tropische muggen. Reist u naar het buitenland? Neem dan vooraf contact op met uw arts of apotheker voor advies.

Ook kunt u in en rond uw huis maatregelen nemen om muggen buiten te houden. Zo kunt u horren zetten voor uw ramen en deuren. Ook kunt u een klamboe boven uw bed hangen. De muggen komen zo niet bij u in de buurt wanneer u slaapt.

Muggenbeten behandelen

Bent u toch gebeten door een mug? Dat is vervelend! Probeer niet te krabben bij de beet, daar wordt de jeuk alleen maar erger van. U kunt de plek koelen met een kompres of een cold pack. Ook kunt u zalf of crème gebruiken tegen de jeuk. Bijvoorbeeld de Azaron Insectenbeet Stick, of Nestosyl crème.  Na een aantal dagen heeft u geen last meer van de jeuk, en zal de bult weg zijn.

Tip om muggen te vermijden

Zorg ervoor dat u geen stilstaand water heeft in en rondom uw huis. Denk dan aan: een regenton, emmers en plantenbakken. Hier leggen muggen namelijk hun eitjes in.

Malaria

Malaria is een infectieziekte die vooral voorkomt in Afrika, Azië en Zuid-Amerika. Deze ziekte is wisselend in ernst. De malariaparasiet wordt verspreid door beten van de malariamug.

Wanneer u bent gestoken door een malariamug kunt u verschillende symptomen hebben. U kunt zich grieperig voelen, moe, met (hoge) koorts, koude rillingen, hoofdpijn en spierpijn. Ook kunt u misselijk zijn en last hebben van diarree. Denkt u gebeten te zijn door een malariamug? Ga dan direct naar de dokter of het ziekenhuis!

Het is beter om malaria te voorkomen. Draag bedekkende kleding, bijvoorbeeld lange mouwen, een lange broek, hoge sokken en schoenen. Smeer uw huid in met DEET. DEET 30%-40% werkt het beste tegen malariamuggen. Zorg er ook voor dat uw kamer of hotel muggenvrij is. Kies er ook voor om onder een geïmpregneerde klamboe te slapen. Deze klamboe is gewassen met een anti-muggenstof.

Wilt u meer weten over muggen, muggenbeten of malaria? Neem dan contact op met uw BENU Apotheker.