Alles over teken en tekenbeten

Van april tot en met september heeft u een grotere kans op een tekenbeet. Dit kan gevaarlijk zijn, omdat een beet door een teek de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Wilt u meer weten over tekenbeten en hoe u deze kunt behandelen? U leest het in dit artikel.

Wat is een teek?

Een teek is klein beestje van 1 tot 3 millimeter dat lijkt op een plat spinnetje. Teken zitten vaak in het bos en in hoog gras. Deze dieren bijten in de huid van mensen en dieren om bij het bloed te komen. Bij een tekenbeet kan een teek de bacterie ‘Borrelia’ geven aan mensen of dieren. Hierdoor kunt u de ziekte van Lyme oplopen.

Alles over teken

Hoe herkent u een tekenbeet?

Wanneer een teek zich heeft vastgebeten lijkt deze op een klein spinnetje op uw huid. Als de teek zich al heeft volgezogen met bloed is de teek groter. Een teek lijkt dan meer op een kleine bruine erwt. U kunt dan ook last krijgen van jeuk.

Teken houden van warme en vochtige plekken. Ze kunnen overal op uw lichaam voorkomen, maar hebben een voorkeur voor deze plekken:

  • uw oksel
  • uw lies
  • onder de rand van uw ondergoed
  • achter uw oren
  • bij de haargrens
  • uw benen

Klik hier voor een kaartje van de plekken waar teken vaak bijten.

Controleer na elk uitje in de natuur op tekenbeet!

Symptomen tekenbeet

Als de teek klaar is laat deze weer los. Vaak ziet u dan niet dat u gebeten bent. Toch zijn er een aantal symptomen die te maken hebben met een tekenbeet:

  • een rode vlek op de huid die steeds groter wordt.
  • last van griep, koorts en spierpijn.
  • dubbel zien.
  • pijn, krachtverlies en tintelingen in uw armen en benen.
  • last van uw gewrichten.

Heeft u last van één of meerdere symptomen? Mogelijk bent u dan gebeten door een teek. Ga zo snel mogelijk naar de huisarts.

Alles over teken

Tekenbeten voorkomen

Probeer een tekenbeet te voorkomen door uw kleding aan te passen als u in de natuur bent. Gaat u wandelen in het bos of hoog gras, draag dan een lange broek. Ook kunt u uw broek in uw sokken stoppen. Zo kunnen de teken niet bij uw huid. U kunt ook een anti-tekenmiddel met DEET gebruiken. U smeert dit middel op uw lichaam of spuit het op uw kleding.

Teken komen wereldwijd voor. Controleer daarom altijd uw hele lichaam op teken. Zelfs als u goed bent gekleed, kunt u een tekenbeet hebben. Voor een actueel overzicht kunt u kijken op www.tekenradar.nl.

Gevolgen van een tekenbeet

Van tekenbeten kunt u de ziekte van Lyme krijgen. Één op de vijf teken heeft de bacterie bij zich die Lyme veroorzaakt. U zult dus niet altijd de ziekte van Lyme oplopen. Toch is het belangrijk om altijd uw tekenbeet in de gaten te houden. Een teek kan in zeldzame gevallen ook tekenencefalitis (TBE) aan u doorgeven. Dit virus komt in Nederland nog niet veel voor maar neemt wel toe.

Feit over tekenbeten

Na één tekenbeet ben u niet immuun. Als u opnieuw wordt gebeten door een teek kunt u alsnog de ziekte van Lyme krijgen.

Tekenbeten behandelen

Bent u gebeten door een teek? Haal de teek zo snel mogelijk weg met een puntige pincet of een teekverwijderaar. Een tekentang kunt u bijvoorbeeld gemakkelijk online bestellen bij in de BENU Webshop. Verwijder de teek als volgt:

  • Gebruik geen alcohol, jodium, olie of andere middelen.
  • Pak de teek vast bij de kop en trek de teek er rustig uit.
  • Ontsmet de wond als u de teek heeft verwijderd.

Let tot 3 maanden na de tekenbeet goed op de huid rond de beet. Krijgt u last van de plek waar u gebeten bent? Krijgt de beet een andere kleur of heeft u jeuk? Ga dan meteen naar de huisarts.

Heeft u meer vragen over tekenbeten? Bezoek dan uw BENU Apotheek.