Alles over teken en tekenbeten

Van april tot en met september heeft u een hogere kans op tekenbeten. Deze kunnen gevaarlijk zijn, omdat tekenbeten de ziekte van Lyme veroorzaken. Wilt u meer weten over tekenbeten en hoe u deze kunt voorkomen? U leest het in dit artikel.

Wat zijn teken?

Een teek is klein, vaak 1 tot 3 millimeter, en lijkt op een spin. Teken zitten vaak in het bos en in hoog gras. Deze dieren bijten in de huid van mensen en dieren om bij het bloed te komen. Bij een tekenbeet kan een teek de bacterie ‘Borrelia’ geven aan mensen of dieren. Hierdoor kunt u de ziekte van Lyme oplopen.

Teken waarschuwing

Hoe herkent u een tekenbeet?

Wanneer een teek zich heeft vastgebeten lijkt deze op een klein spinnetje op uw huid. Als de teek zich al heeft volgezogen met bloed is de teek groter. Een teek lijkt dan meer op een kleine bruine erwt. U kunt dan ook last krijgen van jeuk.

Teken houden van warme en vochtige plekken. Ze kunnen overal op uw lichaam voorkomen, maar hebben een voorkeur voor deze plekken:

 • uw oksel
 • uw lies
 • onder de rand van uw ondergoed
 • achter uw oren
 • bij de haargrens
 • uw benen

Klik hier voor een kaartje van de plekken waar teken vaak bijten.

Als de teek klaar is laat deze weer los. Vaak ziet u dan niet dat u gebeten bent. Toch zijn er een aantal symptomen die te maken hebben met een tekenbeet:

 • U heeft een rode vlek op de huid die steeds groter wordt.
 • U heeft last van griep, koorts en spierpijn.
 • U gaat dubbel zien.
 • U heeft pijn, krachtverlies en tintelingen in uw armen en benen.
 • U krijgt last van uw gewrichten.

Heeft u last van één of meerdere symptomen? Mogelijk bent u dan gebeten door een teek. Ga zo snel mogelijk naar de huisarts.


Alles over teken

Tekenbeten voorkomen

Om tekenbeten te voorkomen kunt u uw kleding aanpassen. Gaat u wandelen in het bos of hoog gras, draag dan een lange broek. Ook kunt u uw broek in uw sokken stoppen. Zo kunnen de teken niet bij uw huid. U kunt ook een anti-tekenmiddel met DEET gebruiken. U smeert dit middel op uw lichaam of spuit het op uw kleding.

Teken komen wereldwijd voor. Controleer daarom altijd uw hele lichaam op teken. Zelfs als u goed bent gekleed, kunt u een tekenbeet hebben. Voor een actueel overzicht kunt u kijken op www.tekenradar.nl.

Gevolgen van een tekenbeet

Van tekenbeten kunt u de ziekte van Lyme krijgen. Één op de vijf teken heeft de bacterie bij zich die Lyme veroorzaakt. U zult dus niet altijd de ziekte van Lyme oplopen. Toch is het belangrijk om altijd uw tekenbeet in de gaten te houden. Een teek kan in zeldzame gevallen ook tekenencefalitis (TBE) aan u doorgeven. Dit virus komt in Nederland bijna niet voor.

Feit over tekenbeten

Na één tekenbeet ben u niet immuun. Als u opnieuw wordt gebeten door een teek kunt u alsnog de ziekte van Lyme krijgen.

Tekenbeten behandelen

Bent u gebeten door een teek? Haal de teek zo snel mogelijk weg met een puntige pincet of een teekverwijderaar. Een tekentang kunt u bijvoorbeeld gemakkelijk online bestellen bij BENU Shop. Gebruik geen alcohol, jodium, olie of andere middelen vóór de teek verwijderd is. Pak de teek vast bij de kop en trek de teek er rustig uit. Als u de teek heeft verwijderd, ontsmet dan de wond. Let tot 3 maanden na de tekenbeet goed op de huid rond de beet. Krijgt u last van de plek waar u gebeten bent? Krijgt de beet een andere kleur of heeft u jeuk? Ga dan meteen naar de huisarts.

Heeft u meer vragen over tekenbeten? Bezoek dan uw BENU Apotheek.