Oorpijn tijdens het vliegen

Een vakantie klinkt als muziek in de oren, maar vliegen met oorpijn maakt uw reis minder leuk. In dit artikel leest u wat hiervan de oorzaken zijn en wat u ertegen kunt doen.

Dit gebeurt er in uw oren tijdens een vliegreis

Tijdens het stijgen en dalen van een vliegtuig verandert de luchtdruk in de cabine. Er ontstaat zo een verschil in de luchtdruk binnen en buiten het oor. Het trommelvlies wordt door dit verschil naar binnen of naar buiten geduwd. Als alles goed werkt, regelt de buis van Eustachius dat lucht uit het oor ontsnapt of juist wordt aangezogen. Zo wordt de luchtdruk binnen en buiten het oor weer gelijk. Er staat dan geen druk meer op het trommelvlies en u heeft geen last van oorpijn. Functioneert de buis van Eustachius niet goed? Dan blijft de luchtdruk binnen en buiten het oor ongelijk. Het trommelvlies blijft naar buiten of naar binnen gedrukt. Dit ervaart u als oorpijn.

Oorzaken van oorpijn tijdens het vliegen

De buis van Eustachius functioneert minder goed als deze te nauw is. In de meeste gevallen komt dat door een verkoudheid. Deze zorgt ervoor dat het slijmvlies in de buis dikker wordt en verstopt raakt. Andere oorzaken van een slecht functionerende buis van Eustachius zijn allergie, neusbijholteontsteking en neuspoliepen. Naast deze tijdelijke oorzaken kan de buis ook blijvend nauw zijn. Doordat u daarmee geboren bent, of door littekens die zijn ontstaan na een ontsteking van de neusamandelen of het oor. Een combinatie van tijdelijke en blijvende oorzaken van een vernauwde buis van Eustachius zorgt voor meer oorpijn.

Tips tegen oorpijn tijdens de vlucht

Heeft u tijdens uw vliegreis oorpijn? Probeer met deze tips de buis van Eustachius te openen.

  • Slikken
  • Gapen
  • Kauwen
  • Drinken met de neus dicht
  • Voorzichtig uitblazen met gesloten neus en mond

Bent u verkouden? Of denkt u dat u om een andere reden oorpijn krijgt tijdens het vliegen? Neem dan contact op met een arts. Deze kan u adviseren of het verstandig is om te gaan vliegen.