Explosieve groei ‘processierups jeuk-vragen’ bij apotheek

06-07-2020

BENU Apotheek zag afgelopen week een verdubbeling van vragen rondom jeukklachten ten opzichte van de week ervoor in haar 345 apotheken. Vergeleken met vorig jaar bezoeken meer mensen zonder recept de apotheek voor gezondheidsklachten veroorzaakt door de eikenprocessierups. De vragenpiek ligt dit jaar later dan vorig jaar. Toen lag de jeukoverlastpiek rond half juni en meldden in die week ruim vier keer zoveel mensen zich bij de huisarts met jeukklachten dan normaal; zo’n 15.000 in totaal.*

Verdubbeling vraag naar jeukstillende zalven

Het RIVM voorspelde net als vorig jaar veel jeukoverlast**. Commercieel directeur bij BENU, Eduard Lip: “Aangezien we vorig jaar zijn overvallen door een enorme hoeveelheid vragen, zijn we nu goed voorbereid. Zo hebben we een uitgebreid assortiment aan jeukstillende producten die werken bij overlast van de brandharen van de processierups. De drukte in onze apotheken neemt toe, omdat mensen door het mooie weer van afgelopen week vaker buiten zijn en in aanraking komen met de brandharen van de rupsen. Ook zien we dat mensen door de ervaring met de eikenprocessierups in 2019 zich beter voorbereiden op mogelijke klachten. Ze halen preventief middelen tegen onder meer jeuk in huis in plaats van dat ze naar de huisarts gaan.”

Klachten door eikenprocessierups

Mensen hebben vooral last van de huid, ogen, neus, keel en luchtwegen. De apotheker kan als medisch deskundige een behandeling adviseren. Sandra Dieleman, apotheker bij BENU Apotheek Rucphen: “Gelukkig zijn de meeste klachten mild en kunnen we behandelen met een rustgevende, verkoelende en verzachtende producten. Als mensen twijfelen om naar de huisarts te gaan met hun klachten kunnen ze eerst een apotheek binnenlopen voor advies.”

Klachten voorkomen

Preventie is beter dan behandelen. Het advies is om om lange kleding te dragen en huid en ogen zo veel mogelijk te bedekken. Klachten veroorzaakt door de eikenprocessierups kunnen als volgt behandeld worden:

 • Krab of wrijf niet, hierdoor worden de klachten erger
  Wie jeuk heeft, wil krabben. Probeer dit juist niet te doen. Plak plakband op de jeukende, rode plekken. Trek hierna het plakband van de huid; de brandhaartjes blijven dan aan het plakband kleven.
 • Trek kleren (waar mogelijk brandhaartjes in zitten) uit
  Was de kleding op 60ºC, zodat de haartjes uit de kleding gaan.
 • Spoel de huid af en de ogen uit
  Gebruik hierbij lauwwarm water, bijvoorbeeld onder de douche.
 • Gebruik verkoelende zalf of gel
  Er zijn verschillende zalven en gels die de huid verkoelen en de jeuk verminderen. Bijvoorbeeld een gel op basis van Menthol, maar ook met Aloë Vera, Calendula en Eucalyptus van het merk Livsane.

Lees hier meer informatie over het voorkomen en behandelen van klachten van de processierups en kijk voor een overzicht met jeukstillende producten op https://www.benushop.nl/.

Lint dat waarschuwt voor de processierups

Bronnen:

*https://www.nivel.nl/nl/nieuws/cijfers-gezondheidsklachten-door-eikenprocessierups-2019-nuttig-voor-aanpak-2020. Normaal melden zich wekelijks ongeveer 20 op de 100.000 mensen bij de huisarts met jeuk, maar in de week van 22 juni 2019 waren dat er zo’n 85*, ofwel: zo’n 15.000. Volgens het CBS telt Nederland op woensdag 20 mei 17.435.225 mensen. Als 85 Nederlanders op de 100.000 Nederlanders zich met jeukklachten meldden bij de huisarts dan zijn dat er in totaal bijna 15.000.

**https://www.rivm.nl/nieuws/aanpak-overlast-eikenprocessierups-2020

Over BENU

BENU Nederland bestaat uit twee bedrijfsonderdelen: BENU Apotheek en BENU Direct Hulpmiddelenzorg. BENU Apotheek is een landelijk dekkende keten met circa 345 apotheken. BENU Direct is gericht op advies en levering (binnen 24 uur) van medische hulpmiddelen en voeding. BENU is met 3.500 medewerkers en ruim 3,4 miljoen klanten onderdeel van Brocacef Groep N.V., een groep van ondernemingen actief op het gebied van de gezondheidszorg. Bij Brocacef Groep werken ca. 5.400 medewerkers.  www.benuapotheek.nl, www.benudirect.nl en www.brocacef.nl

contact_persoon
Neem contact op met Kim Assink
Corporate communicatiemanager