Voedselallergie

leestijd 3 minuten·646 woorden

Wat is voedselallergie? 

Voedselallergie is een overdreven reactie van uw lichaam op het eten/drinken, aanraken of inademen van bepaalde voedingsmiddelen. Als u voedselallergie heeft, bent u dus overgevoelig voor bepaalde levensmiddelen.  

Veelvoorkomende  voedselallergieën zijn: koemelkallergie, glutenallergie, notenallergie, pinda-allergie, allergie voor schaaldieren en schelpdieren, allergie voor kippenei en soja-allergie. Ook fruitallergie (met name voor appels, peren, bananen, aardbeien, kersen, abrikozen, nectarines, kiwi’s en meloen) komt veel voor, net als nachtschade-allergie (voor bijvoorbeeld tomaat, aardappel, paprika en aubergine).  

Allergische reacties op voedsel kunnen variëren in ernst: van onaangenaam tot levensbedreigend. 

Symptomen van voedselallergie

Bij voedselallergie kunt u te maken krijgen met uiteenlopende lichamelijke symptomen. De symptomen kunnen variëren in ernst: van onprettig maar onschuldig tot levensbedreigend: 

  • rode en/of jeukende huid, eczeem, (gal)bulten, zwelling (vooral in uw gezicht). 
  • rode, jeukende ogen en/of waterige ogen, vochtzakjes onder uw ogen, oogontsteking 
  • loopneus/verstopte neus, niezen,  
  • gezwollen of jeukende lippen/tong/verhemelte/keel, lipblaasjes, moeite met slikken, jeuk in uw mond, heesheid 
  • middenoorontsteking (lees meer hierover op de pagina Oorpijn
  • benauwd of kortademig zijn, druk op de borst, moeizame of piepende ademhaling, hoesten 
  • buikkrampen, brandend maagzuur, misselijkheid, overgeven, diarree of verstopte darmen 
  • bleek worden, zweten, duizelig zijn, flauwvallen, andere polsslag (sneller of juist langzamer), bloeddrukdaling, bewusteloos raken, in shock raken, hartstilstand  

Bij heftige voedselallergie krijgt u meerdere, ernstige symptomen uit het rijtje hierboven. Dat kan gevaarlijk zijn: dan kan de voedselallergie leiden tot een anafylactische shock en tot overlijden.  

Oorzaken van voedselallergie 

Voedselallergie komt vaker voor bij kinderen dan bij volwassenen, doordat kinderdarmen nog niet volledig ontwikkeld zijn. Kinderen kunnen dus over hun voedselallergie heen groeien. Of u gevoeligheid bent voor voedselallergie, heeft onder andere te maken met erfelijke aanleg en met daadwerkelijk contact met het voedingsmiddel (dan pas ontwikkelt de allergie voor dat voedingsmiddel zich). 

Heeft u eenmaal voedselallergie ontwikkeld, dan krijgt u een allergische reactie als u in contact komt met het voedingsmiddel waarvoor u overgevoelig bent. Dit voedingsmiddel is op zich niet schadelijk. Maar als u er allergisch voor bent, handelt uw lichaam alsof er wél een schadelijke stof is binnengekomen. Uw lichaam gaat zich verdedigen tegen het voedingsmiddel met een afweerreactie. Daardoor ontstaat de allergische reactie met de bijbehorende symptomen.

Voedselallergie voorkomen 

Uw voedselallergie wordt opgewekt door bepaalde voedingsmiddelen. Als u niet in contact komt met dat voedingsmiddel, zult u geen last hebben van uw allergie. Hierbij helpen de volgende maatregelen. 

  • Probeer te ontdekken voor welke voedingsmiddelen u precies allergisch bent. Hierbij kan het helpen om een voedseldagboek bij te houden. Hierin schrijft u nauwkeurig op welke klachten u krijgt, en wanneer dat gebeurt.  
  • Voorkom dat u in contact komt met een voedingsmiddel waarvoor u allergisch bent.  
  • Zorg voor goede hygiëne bij het koken. Zelfs kleine restjes voedingsmiddel op het aanrecht, servies of bestek (bij u thuis of in een restaurant) kunnen al een allergische reactie uitlokken. 

Tips om een allergische reactie te voorkomen

  • Lees altijd de etiketten op levensmiddelen in verband met onverwachte ingrediënten. 
  • Laat u goed informeren over de ingrediënten als u buiten de deur eet.
  • Informeer uw omgeving over uw allergie.

Voedselallergie behandelen

Uw huisarts of de medisch specialist (allergoloog) kunnen u onderzoeken op voedselallergie. Dit gebeurt via een allergietest: een huidtest, een bloedtest of een provocatietest. Zo wordt bepaald voor welke voedingsmiddelen u precies allergisch bent. Vervolgens kan de diëtist u helpen om een veilig dieet samen te stellen, zonder de voedingsmiddelen waarvoor u allergisch bent. Bovendien zorgt de diëtist ervoor dat uw dieet toch alle belangrijke voedingsstoffen bevat.

Welke medicijnen kunt u gebruiken bij voedselallergie? 

Bij ernstige voedselallergie en risico op anafylactische shock is het misschien noodzakelijk dat u zichzelf kunt injecteren met epinefrine of adrenaline. Dit gaat de anafylactische shock tegen. Dan moet u altijd een injectiemiddel bij u hebben. Uw arts kan dit middel voorschrijven en u begeleiden bij het gebruik ervan.