Cholesterol

Wat is cholesterol?

Cholesterol is een belangrijke stof in het lichaam. Cholesterol wordt vooral door de lever aangemaakt. De rest van de cholesterol komt uit eten. Het is een bouwstof voor de cellen van het lichaam. Verder is cholesterol ook nodig voor het aanmaken van gal, hormonen en vitamine D.

Een BENU Gezondheidscheck gesprek met een BENU Apotheker

Wat zegt uw cholesterol over uw gezondheid?

Er zijn twee soorten cholesterol: HDL-cholesterol en LDL-cholesterol. HDL-cholesterol is goed, deze ruimt slechte deeltjes van vet uit de bloedvaten op. Deze deeltjes worden dan in de lever afgebroken. Een HDL-cholesterolwaarde boven de 1mmol/L is goed. LDL is de slechte cholesterol, deze blijft plakken aan de wanden van de bloedvaten. Hierdoor kan het bloed steeds minder goed doorstromen, u kunt dan last krijgen van hart en vaatziekten. Hoe lager uw LDL-cholesterol is, hoe beter. Een LDL-cholesterol waarde onder de 3,0 mmol/l is bij de meeste mensen goed. Heeft u aanleg voor hart- en vaatziekten? Dan moet uw LDL-cholesterol waarde lager zijn:

  • als u een hoog risico heeft op hart- en vaatziekten moet uw waarde lager zijn dan 2,6 mmol/l,
  • als u jonger bent dan 70 jaar en u hart- en vaatziekten heeft, moet uw waarde lager zijn dan 1,8 mmol/l.

Triglyceriden

Triglyceride is een vetachtige stof die in het bloed voor komt en nauw verbonden is met cholesterol. Triglyceriden zijn nodig als bron en opslagplaats van energie in het lichaam. Een overmaat hiervan kan echter schadelijk zijn en het risico op hart- en vaatziekten verhogen. Triglyceriden onder de 2 mmol/L is goed.

Wat voor informatie krijgt u uit een meting?

Als u teveel LDL-cholesterol in uw bloed heeft, heeft u een grotere kans op een hartaanval. Ook kunt u een grotere kans hebben op galstenen. Met uw arts kunt u bespreken of er in uw geval een behandeling nodig is. U kunt het advies krijgen dat u uw cholesterolwaarden kunt verlagen door gezonder te leven.

Doe nu de BENU Gezondheidscheck

Met de BENU Gezondheidscheck krijgt u gemakkelijk inzicht in uw gezondheid. U maakt de afspraak zonder doorverwijzing van uw (huis)arts gemakkelijk bij een BENU Apotheek bij u in de buurt.

Na het nemen van de test krijgt u direct de uitslag. Uw BENU zorgverlener biedt u vervolgens deskundig advies en persoonlijke begeleiding zodat u zich zo goed mogelijk kunt gaan voelen.