Waar of niet?

‘Antibiotica werkt goed tegen griep’
‘Veel bedrust en lekker warm douchen’, dat is het algemene recept voor een vervelende griep. Maar kan antibiotica ook helpen? Mensen op straat reageren op de stelling ‘Antibiotica werkt goed tegen griep’: is het waar, of niet? En wat vindt de deskundige er eigenlijk van?

In het nieuws hoor je steeds vaker dat we moeten minderen met het gebruik van antibiotica. Maar, kunnen we het bij een flinke griep wel gebruiken? Wat vindt men van de stelling ‘Antibiotica werkt goed tegen griep’? Nederland ziet dat zo:

Nee, de stelling is niet waar. Griep moet je gewoon uitzitten. Daar moet je geen antibiotica voor geven.

;
Janet (61)

De stelling is niet waar, want griep is een virus en antibiotica werken tegen bacteriële infecties.

;
Joren (26)

Waar, denk ik. Het zou wel werken, maar dat moet je niet doen! Antibiotica geven voor griep is overdaad, dan werken antibiotica straks nergens meer tegen.

;
Anneke (54)

Ik denk dat de stelling niet waar is. En we moeten met z’n allen minder antibiotica nemen, toch? Dus ik zou voor een griepje gewoon in bed kruipen.

;
Daisy (20)

Waar of niet?

De mensen op straat twijfelen. Werken antibiotica wel of niet tegen griep? Tijd voor een deskundig oordeel. We gaan langs bij Lydie Bouwmeester, apothekersassistent bij BENU Apotheek Hoogeveen. Ze legt uit: ‘Antibiotica werken tegen bacteriële infecties. Ze kunnen de infectie onderdrukken zodat je lichaam de infectie zelf kan opruimen, of ze kunnen de infectie zelf bestrijden. Griep is alleen geen bacteriële infectie. Het is een virale infectie, door een virus. Je kunt griep dus niet verhelpen met antibiotica, zoals Joren ook zegt.’

Andere tips

Maar wat kunnen we dan wel doen tegen een flinke griep? Lydie: ‘Gewoon uitzieken. Je weerstand opbouwen met voldoende slaap en vitaminen. Griep overkomt je nu eenmaal. Wanneer je naast de griep ook nog een verkoudheid hebt, kun je om hulp vragen. Wij hebben verschillende zelfzorgproducten in huis en kunnen goed adviseren over welke middelen het best bij verschillende situaties passen. Bijvoorbeeld een neusspray voor verstopte holtes of een hoestsiroop tegen een zere keel. En trouwens: mensen verwarren verkoudheid al snel met griep! Maar verkoudheid is vaak één van de symptomen van griep, net als bijvoorbeeld spierpijn en koorts.’