Waar of niet?

Een hoofd vol watten en een neus vol, tja… snot. Een flinke verkoudheid is geen pretje. En dus heeft ook u thuis vast een flesje neusspray staan, zodat u in ieder geval vrij kunt ademen. Maar mag je neusspray eigenlijk wel zomaar gebruiken? Of kun je er verslaafd aan raken, zoals je soms hoort? We gingen de straat op om het Nederland te vragen en eindigden voor antwoord bij apotheker Rogier van BENU Apotheek Hoogeveen.

'Je kunt verslaafd raken aan neusspray' - Waar!

Oké, dat is duidelijk. Neussprays met xylometazoline werken verslavend voor de bloedvaten in uw neus. Eerst zorgt deze spray ervoor dat de bloedvaten krimpen, zodat het neusslijmvlies minder opgezwollen is. Daardoor kunt u weer vrij ademen. Maar als u de spray langer dan zeven dagen gebruikt, raken de vaten eraan gewend. Dat betekent dat uw neusslijmvlies juist opzwelt, als u met de neusspray stopt. U heeft dan steeds neusspray nodig om uw neus open te houden.

Weer vrij ademen zonder neusspray

Als u een spray met xylometazoline te lang heeft gebruikt, weet apotheker Rogier wel raad: ‘Er zijn twee manieren om je neus weer te laten wennen aan een leven zonder xylometazoline. Beide zijn geen pretje en het kost een aantal dagen om eraf te komen. De eerste optie is om in één keer ‘af te kicken’. Laat de spray helemaal staan. Waarschijnlijk zit je neus dan een aantal dagen dicht, waardoor je wat slechter slaapt. Maar als je doorzet, merk je na een paar dagen verbetering.’ De tweede optie is volgens Rogier om nog maar in één van de twee neusgaten te sprayen. ‘Zo kan het slijmvlies in het neusgat waarin je niet meer sprayt ‘afkicken’, terwijl je door het andere nog goed kunt ademen. Als je na een paar dagen ook stopt met sprayen in het andere gat, kun je vrij ademen door het neusgat dat al geen neusspray meer nodig heeft’, legt Rogier uit.

Heeft u moeite met het laten staan van de xylometazoline neusspray? Uw huisarts of apotheker kan met u meedenken en u bijvoorbeeld een neusspray met zoutoplossing voorschrijven.