De gevolgen van (te) zout eten

Uw lichaam heeft zout nodig om de hoeveelheid vocht in uw lichaam te regelen. Maar teveel zout is ook niet goed. Het meeste zout krijgt u binnen via uw eten. Het wordt vaak aan voedsel toegevoegd, bijvoorbeeld voor de smaak. De meeste mensen in Nederland eten teveel zout. In dit artikel leest u over hoeveel zout eten gezond is en hoe u minder zout kunt gaan eten.

Hoeveel zout heeft uw lichaam nodig?

Uw lichaam heeft zout nodig om vocht op te nemen, om de zenuwen te prikkelen en om de spieren samen te laten trekken. Hier heeft het lichaam 1 tot 3 gram zout voor nodig. Gemiddeld krijgt u ongeveer 8,5 gram zout binnen per dag. De Hartstichting adviseert om maximaal 6 gram zout per dag te eten.

Kinderen mogen nog minder zout eten. De nieren van baby’s en jonge kinderen kunnen nog niet zoveel zout aan. Voeg daarom geen zout toe aan het eten van uw kind.

Wat gebeurt er wanneer u teveel zout eet?

Wanneer u te veel zout eet kunt u last krijgen van een hoge bloeddruk. Dit kan leiden tot een hoger risico op hart- en vaatziekten en nierschade.

Risicogroepen

Voor deze risicogroepen is het extra belangrijk om niet te veel zout te eten:

  • mensen met een hoge bloeddruk: zout zal de bloeddruk namelijk nog hoger maken,
  • mensen met overgewicht: zij hebben al een hoger risico op een hoge bloeddruk,
  • ouderen: wanneer u ouder wordt gaan de nieren slechter werken. Daardoor verwijderen de nieren minder zout uit het lichaam.

Te veel zout eten kan dus tot veel problemen leiden. De BENU Gezondheidscheck (vanaf juni 2020 te boeken) checkt uw bloeddruk in combinatie met uw BMI, buikomvang, bloedsuiker en cholesterol. Samen met een apotheker bespreekt u de uitslag van de test en eventuele leefstijladviezen die uw gezondheid kunnen verbeteren. Het minderen van uw zoutinname kan hierbij een advies zijn.

Waar zit zout allemaal in?

Van al het zout wat u op een dag binnen krijgt, voegt u maar een klein deel zelf aan uw eten toe. 80% van het zout wat u binnen krijgt zit al in uw eten en drinken. De fabriek waar uw eten gemaakt wordt, voegt zout toe aan producten voor de smaak.

Er zit vooral veel zout in deze producten:

  • kant-en-klare maaltijden, soepen en sauzen,
  • kaas,
  • vleeswaren zoals rauwe ham en salami,
  • hartige snacks,
  • smaakmakers (vlees- viskruiden, bouillonblokjes, maggi, ketjap, mosterd, sambal en ketchup)
  • zoute chips, pinda’s en nootjes.

Tip: Check het etiket

Bekijk de etiketten en vergelijk producten. U kunt dan makkelijker kiezen voor minder zoute producten kiezen.

Hoe kunt u minder gaan zout eten

Als u minder zout wilt gaan eten kunt u dit het beste in stappen doen. Begin met kiezen voor minder zoute producten en voeg steeds minder zout toe aan uw eten. Zo kunt u wennen aan minder zout eten.

Een aantal opties met minder zout zijn:

  • ongezouten noten, walnoten uit de dop en pelpinda’s,
  • minder zoute kazen zoals: Hüttenkäse, Milner, mozzarella en Slankie smeerkaas,
  • minder zoute vleeswaren zoals: kipfilet en rosbief.

Ook kunt u tijdens het koken zout vervangen door andere kruiden en smaakmakers, namelijk door:

  • groene kruiden (basilicum, bieslook, dille, oregano, peterselie en rozemarijn),
  • specerijen (kaneel, kerrie, peper, cayennepeper, kruidnagel en nootmuskaat),
  • ui, knoflook, gember en mosterdzaad,
  • sesamzaad, zonnebloempitten en pijnboompitten,
  • wijn of azijn.

Wilt u minder zout gaan eten? Lees dan ook 10 tips om minder zout te gaan eten.