Kosten en vergoeding

leestijd 3 minuten·668 woorden

Kosten van medicijnen

Medicijnen kosten geld. En ook de diensten van uw BENU Apotheek kosten geld. Uw zorgverzekeraar bepaalt welke kosten u vergoed krijgt. Ook bepaalt uw zorgverzekeraar welke variant van een medicijn u vergoed krijgt: de officiële (merk)variant of een alternatieve variant (onder een andere merknaam). Heeft u een sterke voorkeur voor een specifiek merk, maar wordt dit niet vergoed door uw zorgverzekeraar? Dan kan het een goede keuze zijn om uw medicijn zelf te betalen. 

Wettelijke maximumprijzen voor medicijnen

In Nederland gelden wettelijke maximumprijzen voor medicijnen. Deze maximumprijzen worden twee keer per jaar vastgesteld door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Apothekers mogen geen medicijnen inkopen boven de maximumprijs. 

Medicijnkosten en zorgtarieven van uw BENU Apotheek

Uw BENU Apotheek kan u altijd inzicht bieden in de prijzen van uw medicijnen. Vraag er gerust naar. Ook bieden wij u inzicht in de kosten voor onze eigen dienstverlening; deze vindt u in onderstaande tabel. Combinaties van verschillende zorgprestaties zijn ook mogelijk.

Vergoeding van medicijnen door uw zorgverzekeraar

Krijgt u medicijnen voorgeschreven door uw (huis)arts? Dan worden die meestal vergoed uit uw basiszorgverzekering. Maar soms moet u een eigen bijdrage betalen. BENU Apotheken B.V. onderhandelt jaarlijks met alle zorgverzekeraars over welke medicijnen en zorgdiensten wel en niet vergoed worden. De afspraken kunnen per zorgverzekeraar verschillen. BENU Apotheken B.V. heeft overeenkomsten gesloten met alle zorgverzekeraars voor 2018.

Eigen risico: medicijnkosten declareren of zelf betalen?

In 2018 is het eigen risico, net als in 2017, € 385,-. Heeft u voor minder dan € 385,- aan medicijnen nodig? Dan worden uw medicijnenmisschien niet vergoed door uw zorgverzekeraar. In dat geval kunt u er eventueel voor kiezen om uw medicijnen direct zelf te betalen, zonder declaratie bij uw zorgverzekeraar. Dat heeft als voordeel dat u dan zelf het merk van uw medicijn kunt kiezen. Want als u zelf betaalt, bent u niet gebonden aan het preferentiebeleid van de zorgverzekeraar.

Het is dan wel verstandig om al uw medicijnrekeningen te bewaren. Zo kunt u precies nagaan wat uw medicijnkosten in het lopend kalenderjaar zijn. Zodra uw kosten boven het eigen risico van € 385,- komen, kunt u uw medicijnrekeningen alsnog indienen bij uw zorgverzekeraar.

Uw medicijnen betalen

Medicijnen die uw (huis)arts voorschrijft, krijgt u meestal vergoed uit de basisverzekering. Soms moet u een eigen bijdrage betalen. Deze eigen bijdrage betaalt u altijd direct bij het afhalen van de medicijnen.

  • U kunt bij ons pinnen of met contant geld betalen.
  • U krijgt van ons altijd een betalingsbewijs (kwitantie) of een factuur mee.
  • Als u gebruik maakt van onze bezorgservice kunt u betalen via automatische incasso. Hiervoor dient u wel een machtiging aan ons af te geven.
  • Betalen via een acceptgiro is niet mogelijk.