Anticonceptie tijdens de overgang

De vrouw raakt rond haar vijftigste jaar in de overgang. Wat betekent dit voor het gebruik van de anticonceptiepil? In dit artikel leest u hoe u hier het beste mee om kunt gaan.

Wat is de overgang?

De overgang is een periode waarin u onregelmatiger en minder vaak ongesteld bent. Deze periode kan zelfs vier jaar duren. Uw laatste menstruatie heet ook wel de menopauze. Als u na uw laatste menstruatie een jaar lang niet ongesteld bent, betekent dit dat u niet meer vruchtbaar bent.

Stoppen met de pil

Het beste kunt u rond uw vijftigste stoppen met de pil. Door de pil komen uw bloedingen nog steeds regelmatig voor. Hierdoor merkt u niet of u al in de overgang bent. Ook vergroot de pil de kans op hart- en vaatziekten, omdat de pil hormonen in het lichaam inbrengt. Vrouwen in de overgang die de pil niet gebruiken hebben minder kans op deze ziekten. 

Doorgaan met de pil

U kunt tijdens de overgang de pil ook door blijven slikken. De pil bevat vrouwelijke hormonen (progesteron en oestrogeen). Deze kunnen helpen bij overgangsklachten zoals heftige menstruatie, opvliegers en zweetaanvallen. Door het slikken van de pil heeft u minder last van deze klachten. Alleen in de stopweek zijn de overgangsklachten merkbaarder. Als u de pil door wilt blijven slikken, bespreek dit dan altijd even met uw arts of specialist.

Andere anticonceptie opties

Als u rond uw 50e stopt met de pil kunt u nog wel zwanger worden. Gebruik daarom nog wel anticonceptiemiddelen tenzij u zeker weet dat u onvruchtbaar bent.

Het beste is om een voorbehoedsmiddel te gebruiken wat alleen progestageen bevat. Dit betekent dat u bijvoorbeeld een spiraaltje kunt laten zetten. Bijvoorbeeld een hormoonspiraaltje of een koperspiraaltje zonder hormonen. Ook kunt u sterilisatie overwegen van uzelf of van uw partner. Verder kunt u kiezen voor een methode waar helemaal geen hormonen bij worden gebruikt zoals condooms of een pessarium. Op de pagina Zwangerschap voorkomen leest u meer over de voor- en nadelen van deze anticonceptiemiddelen.

Wilt u meer weten over de overgang en het gebruik van anticonceptie? Uw BENU Apotheek kan u hierin adviseren.