Waar of niet? 

Ibuprofen werkt beter als pijnstiller dan paracetamol.
‘Met ibuprofen ben je sneller van je pijnklacht af’, lijkt de algemene mening als je het internet afstruint. Maar klopt dat wel? Wij gingen de straat op om te onderzoeken hoe Nederlanders over ibuprofen denken. En we eindigden voor een deskundig advies in de apotheek.

Ibuprofen stilt pijn, remt ontstekingen en verlaagt koorts. Paracetamol doet hetzelfde, maar werkt niet ontstekingsremmend. Wat denkt Nederland? Is ibuprofen een betere pijnstiller dan paracetamol?

Ik denkt dat de stelling waar is. Ik weet niet zeker waarom, maar ibuprofen klinkt wel zwaarder. Ik slik liever ibuprofen dan paracetamol, want paracetamol smaakt zó vies.           

;
Mike (34)

Dat is deels waar. Als de pijn die je hebt door een ontsteking komt, dan helpt ibuprofen beter. Anders niet. In ibuprofen zitten meer ontstekingsremmende stofjes dan in paracetamol.

;
Anneke (54)

Tja... Ik denk dat het waar is. Maar waarom weet ik niet. Ik weet het eigenlijk niet zeker.                                       

;
Joren (26)

Waar. Volgens mij is ibuprofen zwaarder en kun je daarom soms beter paracetamol nemen. Ook omdat ibuprofen meer bijwerkingen geeft.

;
Daisy (20)

Waar of niet?

Een unaniem ja op straat... Maar waarom? Daar is niet iedereen het over eens. Daarom gaan we langs bij Karin Wolting, apothekersassistente bij BENU Apotheek Hoogeveen. Ze legt uit: ‘De eerste stap in de behandeling van pijn, acuut of chronisch, is paracetamol. Een relatief veilig middel omdat het minder bijwerkingen heeft en andere medicijnen niet snel in de weg zit. Ibuprofen zit een stap hoger op de pijnladder. Maar of het je pijn beter stilt, ligt aan de klachten die je hebt. Bij hoofdpijn werkt paracetamol goed. Maar voor pijnklachten in de knie door een zwelling of ontsteking is ibuprofen beter. Daar zitten namelijk naast pijnstillende stoffen, ook ontstekingsremmende stoffen in. 

Extra tips

Karin vertelt ook dat ibuprofen sneller maagklachten geeft en dat paracetamol daarom een fijner middel is om niet-ontsteking gerelateerde pijn te stillen. En wat Janet zegt over de dubbele dosis pijnstilling? ‘Nee dat klopt niet. Het is niet zo dat paracetamol ‘500’ heet en ibuprofen ‘1000’. Het zijn andere werkzame stoffen en ze werken op verschillende manieren.’ Voor Mike’s klacht over de vieze smaak van paracetamol heeft ze nog een tip: ‘Paracetamol is er ook in de vorm van een smelttablet. Met een smaakje!’