Maatregelen en laatste nieuws coronavirus

Laatste update: 30 maart 2020

Het coronavirus breidt zich verder uit in Nederland. Uw BENU Apotheek heeft de maatschappelijke verantwoordelijkheid om zorg te blijven leveren. Om goede zorg voor iedereen te blijven garanderen nemen wij voorzorgsmaatregelen. Helpt u ons mee om open te blijven?

Hygiëne in de apotheek 

Het coronavirus is zeer besmettelijk en wordt vooral van mens op mens overgedragen. In de apotheek nemen wij extra hygiënemaatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. In de apotheken zult u bijvoorbeeld een doorzichtig scherm op de balie treffen. Ook wordt de apotheek tussen de middag extra gereinigd. U kunt zelf het volgende doen:

Maatregelen die u kunt treffen tegen het coronavirus 

Maximum op Ibuprofen en Paracetamol

Er is op dit moment veel vraag naar UAD-middelen, zoals Paracetamol en Ibuprofen. We willen graag zoveel mogelijk klanten helpen. We vragen u daarom om niet meer dan 2 verpakkingen te kopen.

Betaal contactloos

Betaal in de apotheek alleen contactloos. U ontvangt een rekening van ons als:

 • u geen mogelijkheid heeft om te pinnen;
 • u leveringen ontvangt via de afhaalautomaat waarvoor u moet betalen. 

Ophalen medicijnen via de afhaalautomaat

Wij hanteren een aangepast afhaalbeleid. U kunt uw benodigde (herhaal)medicijnen ophalen via de afhaalautomaat. Als dat niet mogelijk is nemen wij contact met u op. In de afhaalautomaat kunnen bijvoorbeeld geen gekoelde medicijnen of grote verpakkingen.

 • Als u al gebruikt maakt van de afhaalautomaat ontvangt u het bekende afhaalbericht met de pincode waarmee u de automaat kunt openen. 
 • Als u nog geen gebruik maakt van de afhaalautomaat zullen wij u hiervoor aanmelden. Wij bellen en/of mailen u bij ontbrekende benodigde contactgegevens (zoals uw mobiele nummer of e-mailadres).
 • Help alvast door uzelf aan te melden voor de afhaalautomaat. Ga via de apotheekzoeker naar uw apotheek, kijk of uw apotheek een automaat heeft en schrijf u online in. 
 • Haal uw medicijnen zo spoedig mogelijk uit de automaat zodat wij de vrijgekomen ruimte weer kunnen gebruiken voor een andere klant.

Let op: niet alle apotheken hebben een afhaalautomaat. Als uw apotheek geen automaat heeft, dan bezorgen we voor u, of u kunt na bericht uw medicijnen afhalen.

Klik hier voor online aanmelden.

Gewijzigde openingstijden

Er zijn gewijzigde openingstijden voor apotheken in verband met drukte en/of hygiënemaatregelen. U vindt de openingstijden van uw BENU Apotheek via de apotheekzoeker.

Overheidsmaatregelen

BENU volgt alle overheidsmaatregelen op tegen de verspreiding van het coronavirus. De actuele informatie vindt u op: https://www.rijksoverheid.nl/actueel

Niet meer beschikbare producten

Op dit moment zijn verschillende producten niet meer leverbaar. Het gaat om:

 • mondkapjes;
 • desinfecterende middelen.

Wanneer deze producten weer beschikbaar zijn is niet bekend.

Medicijnen zijn voldoende leverbaar!

 • ga niet hamsteren: medicijnen zijn ruim voldoende leverbaar;
 • levertijden kunnen momenteel door drukte enkele dagen langer zijn;
 • u krijgt altijd bericht als uw medicijn klaar ligt. 
 • vanwege de drukte verzoeken wij u om niet te bellen over de status van uw medicijn.

Bereikbaarheid apotheek

E-mail uw apotheek voor advies, vragen of medicijnen (herhaalrecept). Kom niet naar de apotheek. Op de contactpagina van uw apotheek vindt u de actuele openingstijden en contactgegevens. Vanwege drukte in de apotheek vragen wij u alleen te bellen in het geval van spoed. U ontvangt altijd bericht als uw medicijn klaar ligt. Mogelijk duurt dit iets langer dan u van ons gewend bent.

Wij vragen uw begrip en medewerking om deze maatregelen goed uit te kunnen voeren.

Visual coronavirus

Algemene informatie coronavirus

Het coronavirus is een verzamelnaam van allerlei ziektes zoals MERS en SARS. Het nieuwe coronavirus, het COVID-19 virus, is ook een vorm van het coronavirus. Voor COVID-19 is er nog geen vaccinatie. Onderzoekers over de hele wereld zijn bezig om nieuwe behandelmethodes uit te testen om een vaccin te vinden. 

De uitbraak van het coronavirus is begonnen in de provincie Wuhan in China. Het COVID-19 virus breidt zich momenteel snel verder uit over de rest van de wereld. Op 27 februari is in Nederland de eerste persoon positief getest op het virus. De Nederlandse ziekenhuizen zijn goed voorbereid. Patiënten worden apart gehouden zodat het virus zo min mogelijk verspreidt. De overheid heeft verregaande maatregelen genomen om het virus geleidelijk toe te laten zodat ziekenhuizen de toestroom van zieke patiënten aan kunnen en we groepsimmuniteit kunnen opbouwen.

Wat zijn de symptomen van het nieuwe coronavirus?

Inmiddels is bekend dat de symptomen van het coronavirus in lichte of zwaardere klachten voorkomen. De klachten in de lichte vorm lijken op de symptomen van griep.

Lichte klachten

 • Neusverkoudheid / loopneus
 • Keelpijn
 • (Droge) hoest
 • Slijm ophoesten
 • Moeheid
 • Spier- en gewrichtspijn
 • Hoofdpijn
 • Lichaamstemperatuur tot 38 graden

Bij deze klachten is het niet noodzakelijk om een arts te raadplegen. Blijf thuis zodat u geen andere mensen kunt besmetten.

Zware klachten

 • Koorts: boven de 38 graden
 • Kortademigheid
 • Longontsteking

Heeft u de klachten in combinatie met de zware klachten? Neem dan direct telefonisch contact op met uw huisarts.

Hoe verspreidt het coronavirus zich?

Het coronavirus is zeer besmettelijk en wordt van mens op mens overgedragen. Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, kunt u een aantal dingen doen:

 • blijf zoveel mogelijk binnen en vermijd groepen mensen
 • was regelmatig uw handen,
 • als u moet hoesten of niezen, doe dit dan aan de binnenkant van uw elleboog,
 • gebruik papieren zakdoekjes, gooi deze na gebruik weg en was hierna uw handen.
 • houd tenminste 1,5 meter afstand van andere mensen, bijvoorbeeld in de supermarkt.

Hoe groot is de kans dat u het nieuwe coronavirus heeft?

De kans dat u het nieuwe coronavirus heeft is steeds groter omdat er steeds meer mensen besmet zijn met het virus. Zo lang u in contact blijft komen met andere mensen is er besmettingsgevaar. Onderzoekers voorspellen dat maar liefst 70% van de bevolking besmet zal raken met het virus. Zo lang er geen vaccin gevonden wordt is dit ook nodig om groepsimmuniteit op te bouwen en zo het virus te verslaan. Voor de meeste mensen is het coronavirus gelukkig niet gevaarlijk gebleken en ontstaan er alleen lichte klachten. We moeten er wel samen voor zorgen dat de ouderen en andere kwetsbare mensen zo min mogelijk besmet raken omdat de risico's voor hen groter zijn. 

Heeft het zin om een mondkapje te dragen ter bescherming tegen het coronavirus?

Nee. Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) adviseert alleen medisch personeel om mondkapjes te gebruiken. Alleen speciale filtermaskers die heel goed sluiten om de mond en neus kunnen beschermen tegen het coronavirus. Daarnaast moeten zo'n manier gebruikt en gewisseld worden, dat dit in het dagelijkse leven bijna niet mogelijk is om het op de juiste manier te doen. Uit recent onderzoek blijkt dat door verkeerd gebruik een groter risico ontstaat op besmetting.  

Griepepidemie in Nederland

Sinds 12 februari 2020 is er ook sprake van een griepepidemie in Nederland. De meest voorkomende symptomen van de griep zijn: koorts, hoofdpijn en keelpijn. Lees meer over de griep en bekijk de tips om de griep te voorkomen.

Cijfers coronavirus en meer info

Voor de laatste updates en meer informatie over het coronavirus kunt u terecht op de website van het RIVM