Alles over ontspannen en stress

Bent u ook zo druk? Voelt u zich vaak gespannen of ervaart u stress? Door langdurige stress krijgt u mentale en lichamelijke klachten. In het uiterste geval komt u terecht in een burn-out. Daarom is het heel belangrijk dat u de tijd neemt om te ontspannen. Bij BENU leggen we uit waarom ontspannen belangrijk is. Ook geven we tips hoe u kunt ontspannen.

Wat is ontspannen?

U ontspant wanneer uw lichaam en geest tot rust komen. Wanneer u zich ontspant neemt u de tijd om uw interne batterij weer op te laden. Ontspannen kunt u op verschillende manieren doen. Bekijk de 10 tips om te ontspannen

Het verschil tussen afleiding en ontspannen

Veel mensen denken dat een avondje series kijken op de bank of gamen ontspanning is. Veel mensen hebben niet door dat tv-kijken en gamen een vorm van afleiding is. Bij afleiding dan richt u uw aandacht op iets anders, en vergeet u even uw stress. Zelfs bij series kijken en gamen is uw hoofd nog volop bezig. Als u stopt met de activiteit is de stress nog wel aanwezig. U kunt zich het beste richten op activiteiten waardoor u ontspant. Dit betekent: een activiteit waarbij u tot rust kunt komen en even uw hoofd leeg kunt maken. Alleen dan kunt u goed ontspannen.

Symptomen van gespannen zijn

Het tegenovergestelde van ontspannen is 'inspannen' of gespannen zijn. Uw spieren spannen zich aan en uw ademhaling versnelt. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij een spannende gebeurtenis zoals een sollicitatiegesprek, een optreden of een belangrijke deadline op uw werk. Uw hersenen maken dan stresshormonen aan zoals adrenaline en cortisol. Af en toe stress ervaren is niet erg en zelfs nuttig. Het zorgt voor energie, alertheid, focus en het prikkelt de geest.

Het effect van langdurige stress

Steeds meer mensen hebben last van langdurige stress. Dat is ongezond. Van te lange en te veel stress kunt u allerlei klachten krijgen zoals concentratieproblemen, hoofdpijn, negatieve gevoelens, slapeloosheid, maagpijn en nek- en rugklachten. In het uiterste geval kunt u overspannen raken of in een burn-out terecht komen.

Waarom moet u ontspannen

U heeft elke dag ontspanning nodig om uw lichaam en geest rust te geven. Zo voorkomt u dat u allerlei lichamelijke en mentale klachten krijgt. Met voldoende rust en ontspanning kunt u beter tegen drukte en stress. Ook zit u beter in uw vel, bent u energieker en kunt u beter presteren op bijvoorbeeld uw werk. De juiste balans tussen spanning en ontspanning heeft een positief effect op uw nachtrust, weerstand en spijsvertering. 

Als u geen tijd maakt om te ontspannen dan blijft het stresssysteem in uw hersenen op 'aan' staan. Uw lichaam kan niet herstellen en uw hersenen gaan minder goed functioneren. Ook kunt u moe opstaan na een nacht slapen. U kunt in een vicieuze cirkel komen door de spanning. Door de spanningsklachten kunt u namelijk nog meer stress gaan ervaren. Hiermee vergroot u de kans om overspannen te raken. Bent u langdurig overspannen en kunt u het patroon niet doorbreken? Dan komt u waarschijnlijk terecht in een burn-out.

Tip om te ontspannen:

  • Ga bewegen, sporten of mediteren. 
  • Schrijf uw gedachten op, maak zo uw hoofd 'leeg'.
  • Luister naar muziek of doe iets creatiefs.

Spanning overzichtelijk maken

Wanneer u gespannen bent, kunt u het beste eerst kijken waar deze spanning vandaan komt. Is er iets veranderd waardoor u gestrest bent? Waar maakt u zich zorgen over? Probeer uw stressbalans uit te schrijven op papier in een stressdagboek. U schrijft per dag op waardoor u stress ervaart. Hierna geeft u een cijfer aan deze stressreactie. Een 1 als u weinig stress ervaart, en een 10 als u enorm veel stress ervaart. Hieronder ziet u een voorbeeld:

Tijd Waardoor kreeg u stress Hoe voelde u zich Hoe erg was de reactie?
8:00 Bus gemist Verdrietig 4
9:00 Kon sleutels naar deur niet vinden Gefrustreerd 2
10:30 Collega liep tegen mij aan en er zat koffie over mijn hele shirt Boos 6
17:00 Ik sneed mijzelf aan een stuk papier Moest vloeken 10

Als u dit dagboek heeft ingevuld kunt u per situatie kijken naar uw reactie. Als een heftige reactie niet bij een situatie past, als u bijvoorbeeld moet huilen omdat u een glas laat vallen, dan is uw stress niet in balans. Zoek iemand om mee te praten, en deel uw zorgen.

Heeft u hulp nodig om meer en beter te ontspannen? Bekijk hier de 10 BENU tips om beter te ontspannen.